ßßß Cookit - przepis na Krewetki po kreolsku (shrimp etoufee)

Krewetki po kreolsku (shrimp etoufee)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Na blogu, oprócz dań wszystkim nam dobrze znanych, pojawiają się i będą się pojawiać potrawy z różnych zakątków świata. Chciałbym wykorzystać do tego moje międzynarodowe kontakty - zbierając ciekawe przepisy.
Dziś prezentuję przepis, który otrzymałem od Agnieszki. Przepis pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to przepis na krewetki z Nowego Orleanu w sosie kreolskim.
Krewetki, ze względu na ich smaczne mięso, zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza.
Etoufee, to po francusku znaczy coś podobnego jak "duszony", ale w tym daniu chodzi głównie o sos, który jest bardzo smaczny, a do którego na końcu dodaje się krewetki.
Potrzebne będą:
- krewetki (najlepiej duże, tygrysie)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szalotka lub mała cebula
- 1 mala łodyga selera
- 1/3 zielonej papryki
- 1/2 szklanki wywaru (rybnego, warzywnego, drobiowego, ewentualnie wody)
- 1 mały pomidor (lub 1-3 siekanych z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: papryka słodka i ostra, oregano i tymianek - po 1/3 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek śmietany kremówki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
1) Na patelni robimy ciemnobrązową zasmażkę z masła i mąki.
2) Dodajemy jak najdrobniej posiekane warzywa: cebulę, seler i paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut).
3) Dodajemy obranego i drobno pokrojonego pomidora, rozdrobniony czosnek, przyprawy oraz wywar.
4) Gotujemy jeszcze kilka minut, a na końcu dodajemy śmietanę, szczypior, pietruszkę i sok z cytryny. Mieszamy i sos gotowy. Sos z natury ma być pikantny.
5) Krewetki (obrane, około 300-400 g) kładziemy na powierzchni sosu i obserwujemy ile się z nich utopi. Jeśli są bardzo małe, to gotujemy tylko 2 minuty. Jeśli średnie (takie jak na zdjęciu) - około 4 minuty. Jeśli większe, 5-6 minut. Gotujemy delikatnie, prawie bez bulgotania.
Tak przyrządzone krewetki proponuję podawać z ryżem.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/krewetki-po-kreolsku-etoufee-shrimps.html