Wykonanie
Cześć =) Na blogu, oprócz dań wszystkim nam dobrze znanych, pojawiają się i będą się pojawiać potrawy z różnych zakątków świata. Chciałbym wykorzystać do tego moje międzynarodowe kontakty - zbierając ciekawe przepisy.Dziś prezentuję przepis, który otrzymałem od Agnieszki. Przepis pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to przepis na
krewetki z Nowego Orleanu w sosie kreolskim.
Krewetki, ze względu na ich smaczne
mięso, zaliczane są do najpopularniejszych
owoców morza.Etoufee, to po francusku znaczy coś podobnego jak "duszony", ale w tym daniu chodzi głównie o sos, który jest bardzo smaczny, a do którego na końcu dodaje się
krewetki.

Potrzebne będą:-
krewetki (najlepiej duże, tygrysie)- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- 1
szalotka lub mała
cebula- 1 mala łodyga
selera- 1/3
zielonej papryki- 1/2 szklanki
wywaru (
rybnego, warzywnego, drobiowego, ewentualnie
wody)- 1 mały
pomidor (lub 1-3 siekanych z puszki)- 1 ząbek
czosnku-
przyprawy:
papryka słodka i ostra,
oregano i
tymianek - po 1/3 łyżeczki-
sól i
pieprz do smaku- kilka łyżek
śmietany kremówki- 1 łyżka
szczypiorku- 1 łyżka
natki pietruszki- 1 łyżeczka
soku z cytrynySposób wykonania:1) Na patelni robimy ciemnobrązową zasmażkę z
masła i
mąki.2) Dodajemy jak najdrobniej posiekane warzywa:
cebulę,
seler i
paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut).3) Dodajemy obranego i drobno pokrojonego
pomidora, rozdrobniony
czosnek,
przyprawy oraz
wywar.4) Gotujemy jeszcze kilka minut, a na końcu dodajemy
śmietanę,
szczypior,
pietruszkę i
sok z cytryny. Mieszamy i sos gotowy. Sos z natury ma być pikantny.5)
Krewetki (obrane, około 300-400 g) kładziemy na powierzchni sosu i obserwujemy ile się z nich utopi. Jeśli są bardzo małe, to gotujemy tylko 2 minuty. Jeśli średnie (takie jak na zdjęciu) - około 4 minuty. Jeśli większe, 5-6 minut. Gotujemy delikatnie, prawie bez bulgotania.Tak przyrządzone
krewetki proponuję podawać z
ryżem.Smacznego =)