ßßß
Drób to chyba mój ulubiony rodzaj mięsa - można je przygotować na tysiące sposobów, ale chyba najbardziej lubię delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie, podane z ryżem lub makaronem. Dziś przepis na pomidorową wersję tego dania. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pyszne. Smacznego:)Źrodło:http://www.pysznostki.pl/kurczak-w-sosie-pomidorowo-smietanowym/2 piersi z kurczaka (lub 1 duża)1 puszka krojonych pomidorówok 150 ml śmietany 18% (do smaku)ząbek czosnkucebulaopcjonalnie kilka dużych pieczarek pokrojonych na plasterki i uprzednio podsmażonychprzyprawy: sól , pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, tymianek, bazylia (zamiast nich można też użyć przyprawy do pizzy), świeży koperekjeśli będzie potrzeba zagęszczenia sosu, potrzebujemy też odrobiny mąki rozmieszanej z wodąPierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 10 minutach smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, pieczarki i wszystko smażymy do miękkości. Po tym czasie zalewamy całość pomidorami i sosem, w którym się znajdowały. Dusimy przez 5 minut, doprawiamy bazylią, oregano i pozostałymi przyprawami do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem lub ryżem. Gotowe danie można posypać startym parmezanem.