Wykonanie
Pierogi z
pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z
grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.
ciasto:600 g
mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz:500 g
pieczarekduża
cebulaprzyprawy:
bazylia,
oregano,
czosnek w proszku,
sól,
pieprzok. 2 łyżki
masłacebula +
masło (do okraszenia)
Pierogi z
Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Do zeszklonej
cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach
pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami.Ciasto:Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do
wody możemy dodać ok. łyżkę
oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie
cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle.Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie.