ßßß Cookit - przepis na Pierogi z Pieczarkami

Pierogi z Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy jem te pierogi, to od razu czuję jakby była Wigilia. Mój mąż ma takie same odczucia. Jest to taki "smak Wigilii".
Nadzienie jest chyba najprostsze jakie może być, a jednak pyszne. Ja lubię je z prażoną na maśle cebulką, a Mąż oczywiście zjada z samym masełkiem. Smaczne są również drugiego dnia, podsmażone na złoty kolor.
Ciasto do pierogów podaję jak zawsze te same, bo dla mnie jest to najlepszy przepis. Używałam go do moich pierwszych pierogów, potem z ciekawości próbowałam innych; z jajkiem, z maślanką, ale żadne nie było tak elastyczne i nie lepiło się tak ładnie.
Składniki na farsz:
1 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz; do smaku
olej do smażenia
Ciasto:
350 g mąki
około 200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj olej i ciepłą wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut). Gotowe ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z wodą, albo w mikrofali. Pozostaw na ok 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starte na tarce pieczarki.
Smaż do czasu aż cały płyn wyparuje. Chwilę przed końcem dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.
Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj natychmiast.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-pieczarkami.html