ßßß
Składniki na farsz:1 kg pieczarek2 cebulesól, pieprz; do smakuolej do smażeniaCiasto:350 g mąkiokoło 200 ml ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliMąkę wymieszaj z solą, dodaj olej i ciepłą wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut). Gotowe ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z wodą, albo w mikrofali. Pozostaw na ok 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starte na tarce pieczarki.
Smaż do czasu aż cały płyn wyparuje. Chwilę przed końcem dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.
Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj natychmiast.SMACZNEGO!


źródło: przepis własny