Wykonanie
Jesień to okres, w którym lekkie sałatki pełne świeżych warzyw przechodzą małą metamorfozę – królują w wersjach na ciepło, są pełne treściwszych dodatków! na pierwszy
plan wychodzą zdrowe ziarna, strączki, pestki i
orzechy. Szybkie w przygotowaniu
sałatkowe ‚superbowls’ są idealną opcją na zdrowy i wartościowy obiad nawet w bardzo zabiegany dzień!(2-3 porcje)1/2 miękkiego
awokado1 szklanka ulubionej
kaszy, ugotowanej1 garść świeżej
roszponki50g pokruszonego
sera feta,
ricotty lub
mozarelli2 łyżki posiekanych
migdałów3
młode ziemniaki (lub jeden
batat)1
czerwona papryka1 zielona
cukinia1/2 puszki
ciecierzycy2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki słodkiej (i/lub ostrej)
papryki w proszkuszczypta
cynamonuoliwa z oliweksól i
pieprzDO PODANIA, opcjonalnie: 1 łyżeczka
sezamu, 2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki,
kolendry lub
bazyliiDRESSING:70ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
cynamonusól i
pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 210-220*C.
Ziemniaki kroimy na cząstki,
paprykę w kostkę,
cukinię w paseczki. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy
ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy i
oliwę. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się dodatkami i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy przez około 25-30 minut. (do momentu w którym warzywa będą lekko podpieczone – w trakcie pieczenia warto 1-2
razy przemieszać je dużą łyżką)Na dnie miseczek układamy umytą
roszponkę. Dodajemy pokrojone w plasterki
awokado,
kaszę i upieczone warzywa. Posypujemy pokruszonym
serem,
orzechami,
sezamem i świeżymi
ziołami.W naczynku łączymy składniki dressingu. Polewamy nim
sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcachrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca
sałatka z
papryką, białą rzodkwią,
serem bałkańskim i
orzechowym dressingiem