Wykonanie
Sałatka będąca odzwierciedleniem stwierdzenia, że często mniej znaczy lepiej. Kilka zaledwie dobrze zestawionych składników które dobrze dopełniają się
smakowo! Jest i zdrowo, i ladnie, i słodko i pikantnie i super prosto.(2-3 porcje)1 średniej wielkości
marchewka, obrana1 średniej wielkości
burak (najlepiej podłużny), obrany100g ugotowanej
kaszy (jęczmiennej grubej, gryczanej niepalonej, bulgur lub jaglanej)50g pokruszonego
sera (
feta,
ricotty, koziego lub
mozarelli)3 łyżki posiekanych
migdałów, podprażonych na suchej patelni1 puszka
ciecierzycy, odsączonej
oliwa z oliwek1 łyżka
miodu lub
syropu klonowegoprzyprawy: słodka i
ostra papryka,
cynamonsól i
pieprzDO PODANIA, opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszki,
kolendry lub
bazyliinie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 220*C.
Marchewkę i
buraka kroimy ‚a’la cienkie frytki’. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy
cynamon,
miód,
sól i
oliwę. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się dodatkami i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Osuszoną
ciecierzycę łączymy w osobnej misce z
oliwą i
papryką, dodajemy do warzyw.Pieczemy przez około 25-30 minut. (do momentu w którym warzywa się zrumienią – w trakcie pieczenia warto 1-2
razy przemieszać je dużą łyżką)Upieczone warzywa łączymy delikatnie z
kaszą i
serem. Przed podaniem skrapiamy
oliwą, doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy świeżą
pietruszką i
migdałami. Gotowe!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcachrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca
sałatka z
papryką, białą rzodkwią,
serem bałkańskim i
orzechowym dressingiem