Wykonanie
Sałatka z pieczoną
marchewką,
granatem i
serem feta to pyszna propozycja zdrowej przekąski na przyjęcia. To świeża kompozycja składników, która odbiega od typowych sałatek z
majonezem. Tutaj, zamiast
majonezu pojawia się
sos musztardowo-
miodowy, które doskonale współgra ze wszystkimi składnikami sałatki. Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ponieważ wcześniej musimy upiec
marchewkę, a także obrać
granat. Jednak jest warta poświęcenia tego czasu. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. W
sałatce użyłam świeżej
kolendry, jeżeli jej jednak nie dostaniecie, możecie zastąpić ją
natką pietruszki. Smacznego!Zobacz też:
Sałatka z
granatem i
kurczakiemPorcji: 4-6 Czas gotowania: 50 minutSkładniki3
marchewkigranat270 g
sera fetadwie garście świeżej
kolendry (lub
pietruszki)łyżka
oliwy z oliwekSos: 2 łyżki
oleju rzepakowego, 2 łyżeczki
musztardy, łyżeczka
mioduPrzepis1
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką
oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.2
Granata odbieramy.
Ser kroimy w kostkę.
Kolendrę siekamy.3Kiedy
marchewki się upieką i wystygną łączymy z pozostałymi składnikami.4Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim
sałatkę.