Wykonanie
Na zielone zawsze jest sezon. Dziś u mnie na talerzu wyjątkowo pyszna dawka chlorofilu! Chrupiąca
sałatka na lekki obiad z
zieloną papryką,
kiełkami słonecznika,
ogórkiem i białą rzodkwią. Do tego bałkański
ser i świeżó prażone
orzechy włoskie . Na koniecc
sałatka polana genialnym dressingiem na bazie
oleju – też z
orzechów włoskich (
czemu odkryłam go tak późno? jest cudowny!).1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jęczmiennej lub jaglanej1/2
zielonej paprykiok 10cm kawałek białej rzodkwii, obranej1
ogórek gruntowy, obrany100g
sera bałkańskiego lub
fetagarść
orzechów włoskichgarść
kiełków słonecznikagarść
rukoligarść
sałaty lodowejDRESSING:70ml
oleju z
orzechów włoskich1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
miodusól i
pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż zaczną przyjemnie pachnieć
Paprykę,
rzodkiew i
ogórka kroimy w cienkie słupki,
ser w kostkę.
Sałatę,
kiełki i
rukolę mieszamy i układamy na talerzach. Dodajemy pokrojone warzywa i
ser. Posypujemy podprażonymi
orzechami. W naczynku łączymy składniki dressingu. Polewamy
sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka gotowa!
(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycą(lunchboxowa) superzdrowa
sałatka z
kurczakiem,
cukinią,
serem feta i
orzechami nerkowcachrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca
sałatka z
papryką, białą rzodkwią,
serem bałkańskim i
orzechowym dressingiem