Wykonanie
Pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej
fety, aromatycznych
ziół,
cukinii i chrupiących ziarenek
sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;)
Składniki: (3 porcje)300 g pełnoziarnistego
makaronu fusilli (świderki)1 duża
cukinia150 g
sera feta2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki suszonych
ziół:
czosnek niedźwiedzi,
oregano,
bazylia,
pietruszkasól,
pieprz2 łyżki
sezamu2 łyżki posiekanej
pietruszkiPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W
między czasie
fetę kroimy w kostkę, a
cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy
sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy
cukinię z
sokiem z cytryny, odrobiną
soli i
pieprzu oraz suszonymi
ziołami.
Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną
cukinią oraz
oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki
sera feta, posypujemy
natką pietruszki oraz
sezamem.Smacznego :)