Wykonanie
Urzekła nas nietypowość tej zupy: w aksamitnym kremie ziemniaczanym z
curry, którego podstawą jest
mleko kokosowe, zanurzone są chrupiące warzywa, które nadają zupie wyjątkowy charakter dzięki różnorodności smaków i kolorów. To wyjątkowa propozycja, którą możecie podać zarówno z
kurczakiem (czy np.
krewetkami), jak i w wersji bezmięsnej, z samymi warzywami lub z
tofu. co najlepsze, zupa prezentuje nieograniczone możliwości improwizacji, ponieważ możemy dowolnie dobierać nasze ulubione warzywa. Przepis na podstawie PinchOfYum .
1
filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejsza kostkę
sól, mielony
pieprz,
curry i
mąka pszenna do obtoczenia1
cebula - obrana, posiekana2 ząbki
czosnku - obrane, posiekane1 kawałek
imbiru wielkości
wiśni - obrany, posiekany1-2 łyżeczki czerwonej pasty
curry (w zależności od preferowanej ostrości zupy)1 łyżeczka
przyprawy curry1 kg
ziemniaków - obranych, pokrojonych w kawałki1 łyżeczka
cukru400 ml
mleka kokosowego (1 duża puszka)2-3 szklanki
bulionu warzywnegosól i świeżo mielony
pieprz - do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaulubione świeże warzywa (np.
ciecierzyca,
pieczarki,
kapusta biała lub pekińska,
szczypior,
cukinia, blanszowane
brokuły, blanszowany
kalafior, blanszowana
fasolka szparagowa,
młody szpinak,
rzodkiew) , u mnie:pocięta w jak najdrobniejsze paski
czerwona kapustapodobnie pocięta
paprykapocięta w wiórki
marchewkaposiekana
natka pietruszki1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy posiekana
cebulę wraz z
czosnkiem i
imbirem. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy pastę
curry i
przyprawę curry. Mieszamy i smażymy chwilkę, by
przyprawy uwolniły aromat.Następnie dodajemy
ziemniaki i zalewamy całość
mlekiem kokosowym i
bulionem (do wysokości
ziemniaków). Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej
bulionu.Gdy
ziemniaki będą już miękkie, ucieramy zupę na gładko blenderem. Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją
bulionem. Doprawiamy zupę do smaku
solą i ew.
pieprzem.2. W międzyczasie, gdy zupa się gotuje, podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy drobniutko pokrojone, obtoczone w przyprawach i mace
mięso z kurczaka, aż będzie rumiane.Drobno kroimy ulubione warzywa.3. Zupę podajemy z porcją
kurczaka i warzyw (na talerzu można
potem wszystko przemieszać) i cieszymy się chrupaniem warzyw aksamitnym,
kokosowym kremie
curry.