Wykonanie
Troszkę mnie tu nie było, bo sporo miałam na głowie: wesele oraz wycieczka w rodzinne strony na kilka dni. Tak więc dzisiejszy przepis powstał z udziałem mamy i jej kuchni;). Krem z dyni ugotowałam z okazji zaproszenia od Beatrice do wspólnego gotowania. Każdy zaproszony bloger korzystał z własnego przepisu. Jeśli chodzi o
dynię, jestem laikiem, więc wykorzystałam sprawdzoną recepturę Agnieszki Kręglickiej z drobną modyfikacją własną. Zupa mnie nie powaliła. Czegoś mi w niej brakuje... a niestety zapasy przypraw mojej mamy są zdecydowanie biedniejsze niż moje. Niemniej jednak zupka zjedzona ;).Składniki:
1kg surowej dyni2
ziemniaki2
marchewki2
cebule pokrojone w kostkęposiekany ząbek
czosnku1 litr
bulionułyżeczka
przyprawy curryimbirsólpieprzcukier4 łyżki
oliwykoperekSposób przyrządzania:Na
oliwie szklimy
cebulę i
czosnek. Dodajemy
dynię pokrojoną w kostkę. Lekko obsmażamy. Dodajemy
curry i mieszamy. Gotujemy
bulion, dodajemy do niego
dynię,
ziemniaki pokrojone w kostkę oraz
marchew pokrojoną w talarki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Całość blendujemy i przyprawiamy do smaku.W talerzu dekorujemy
koperkiem.Smacznego;)