ßßß
Dziś kolejna odsłona kaszotto! a tu znajdziecie moje przepisy naKASZOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM I IMBIREM i wege KASZOTTO Z SEREM Z ROZMARYNEM(2-3 porcje)1 SZKLANKA KASZY PĘCZAK / RYŻU DO RISOTTO (typ arborio/carnaroli)100g ŁOSOSIA WĘDZONEGO NA GORĄCO lub świeżego – upieczonego1 mała biała CEBULKA2 ząbki CZOSNKU5-6 SUSZONYCH POMIDORÓW w oliwie500ml BULIONUSER PARMEZAN (opcjonalnie)2 łyżki POSIEKANEGO ŚWIEŻEGO OREGANO (opcjonalnie)1 łyżka MASŁA (opcjonalnie)OLIWA Z OLIWEK / OLEJ KOKOSOWYSÓL I PIEPRZNa patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę, pokrojone w kosteczkę pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy kaszę i smażymy 3-4 minuty (kasza powinna stać się ‚szklista’). Dolewamy ok. 150ml bulionu i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Stopniowo dodajemy kolejne porcje płynu gdy poprzednie zostaną wchłonięte przez kaszę (możliwe , że będzie musieli dodać nieco więcej bulionu lub wody). Gotujemy do momentu gdy kasza będzie miękka i kleista. Na koniec dodajemy masło, poszarpanego łososia, parmezan, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Gotowe!nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
super sycąca sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi
sałatka z marynowanym kurczakiem, mango, orzechami i cynamonem
risotto/kaszotto z pieczonym burakiem i imbirem
risotto z chrupiącym boczkiem i pieczoną paprykąPodziel się: