Wykonanie


(2 porcje)
KASZA PĘCZAK (1 szklanka suchej – ok 200g)
SER PARMEZAN (ew inny twardy
ser – starty; ok 80g)1
CEBULA, drobno posiekana
CZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę)SKÓRKA STARTA Z 1/2
CYTRYNYMASŁO /
OLEJ KOKOSOWY /
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
BULION (ok 500ml)*
ROZMARYN (łyżeczka)
SÓL I
PIEPRZ (u mnie czerwony)– zamiast
bulionu użyć możecie 500ml
wody + 2 łyżki
sosu sojowegoNa patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy
cebulkę,
rozmaryn i smażymy ok 2 minuty, gdy się zeszkli dorzucamy
kaszę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy
czosnek, ok 200ml
bulionu, mieszamy i zmniejszamy ogień na wolny. Po ok 5 minutach dolewamy resztę płynu, i, co jakiś czas mieszając, gotujemy ok 15 minut by
kasza całkowicie wchłonęła płyn. Dodajemy
skórkę z cytryny, 2/3
startego sera, doprawimy
solą i
pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą
parmezanu. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycąburgery z
łososiem i
sezamem
gnocchi z lekkim
sosem pieczarkowym i
parmezanem
kaszotto z
łososiem i
suszonymi pomidorami