ßßß

(2 porcje)KASZA PĘCZAK (1 szklanka suchej – ok 200g)SER PARMEZAN (ew inny twardy ser – starty; ok 80g)1 CEBULA, drobno posiekanaCZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę)SKÓRKA STARTA Z 1/2 CYTRYNYMASŁO / OLEJ KOKOSOWY / OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)BULION (ok 500ml)*ROZMARYN (łyżeczka)SÓL I PIEPRZ (u mnie czerwony)– zamiast bulionu użyć możecie 500ml wody + 2 łyżki sosu sojowegoNa patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulkę, rozmaryn i smażymy ok 2 minuty, gdy się zeszkli dorzucamy kaszę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, ok 200ml bulionu, mieszamy i zmniejszamy ogień na wolny. Po ok 5 minutach dolewamy resztę płynu, i, co jakiś czas mieszając, gotujemy ok 15 minut by kasza całkowicie wchłonęła płyn. Dodajemy skórkę z cytryny, 2/3 startego sera, doprawimy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycąburgery z łososiem i sezamem
gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem
kaszotto z łososiem i suszonymi pomidorami