ßßß Cookit - przepis na pęczotto serowe z rozmarynem

pęczotto serowe z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
KASZA PĘCZAK (1 szklanka suchej – ok 200g)
SER PARMEZAN (ew inny twardy ser – starty; ok 80g)
1 CEBULA, drobno posiekana
CZOSNEK (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę)
SKÓRKA STARTA Z 1/2 CYTRYNY
MASŁO / OLEJ KOKOSOWY / OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
BULION (ok 500ml)*
ROZMARYN (łyżeczka)
SÓL I PIEPRZ (u mnie czerwony)
– zamiast bulionu użyć możecie 500ml wody + 2 łyżki sosu sojowego
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulkę, rozmaryn i smażymy ok 2 minuty, gdy się zeszkli dorzucamy kaszę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, ok 200ml bulionu, mieszamy i zmniejszamy ogień na wolny. Po ok 5 minutach dolewamy resztę płynu, i, co jakiś czas mieszając, gotujemy ok 15 minut by kasza całkowicie wchłonęła płyn. Dodajemy skórkę z cytryny, 2/3 startego sera, doprawimy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
burgery z łososiem i sezamem
gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem
kaszotto z łososiem i suszonymi pomidorami
Źródło:http://thefoodtime.com/serowe-peczotto-z-rozmarynem