ßßß
Składniki:cebulkaczosnek (1-2 ząbki)2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki)2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa)2 łyżki olejusól, pieprz, majeraneksezam jako ozdobaZanim podam przepis na pastę kilka słów o gotowaniu cieciorki. Warto ją namoczyć na noc, tzn. wrzucamy cieciorkę do garnka, płuczemy i nalewamy tyle wody by fasola nie wystawała. Na następny dzień wodę wymieniamy i gotujemy fasolę ok. 2 godzin z dodatkiem oleju i majeranku. Dopiero gdy zmięknie dodajemy sól. Tak ugotowaną cieciorkę można z powodzeniem podać do obiadu lub jako przekąskę. Moje maluchy uwielbiają te słone kulki. Jeśli macie cieciorkę z puszki, wystarczy zlać zalewę. Ale smak zapuszkowanej jest nieporównywalny do kruchej, świeżo ugotowanej więc na następny raz koniecznie kupcie surową ;)No dobra. Teraz przepis na hummus: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci. Dodajemy posiekany czosnek. W mikserze lub blenderze miksujemy na pastę: cieciorkę, cebulę z czosnkiem oraz tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Tak na prawdę możecie dodać więcej ziół np. oregano lub zmielony imbir aby zaostrzyć smak pasty. Na koniec smarujemy chlebek tą super zdrową pastą. Smacznego!A jeszcze spróbuj koniecznie mojej wersji hummusu z cukinią . Idealna to propozycja na chłodne, jesienne dni. Życzę Wam dużo słońca.