Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downNiby nic nadzwyczajnego, ale to smak mojego dzieciństwa! Pamiętam bardzo dokładnie - ulubiona "nóżka" i mnóstwo przyklejonego do
kurczaka majeranku. To taki smaczny, podstawowy przepis na przygotowanie drobiu na obiad. Wybór dodatków jest oczywiście niesamowicie duży:
pieczywo,
ryż,
ziemniaki, frytki, a do tego ulubione surówki albo po prostu tylko
sałatka. A jeśli coś Wam zostanie z obiadu? Tak przygotowane
mięso możecie też wpakować (np. wraz z
sałatą i sosem) do pysznej
bułki i zabrać na drugie śniadanie!
Składniki:udka i podudzia z
kurczaka (1-2 części na osobę w zależności od apetytu)około 1-3 łyżki suszonego
majerankusól,
pieprz,
olej lub inny tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:Porcje z
kurczaka umyć, ewentualnie usunąć skórę, osuszyć i przyprawić
solą pieprzem i
majerankiem. Można też zamarynować
kurczaka na kilka godzin lub na całą noc w marynacie z
oleju,
soli,
pieprzu,
majeranku i ewentualnie rozgniecionego ząbka
czosnku. W przypadku marynowania należy
kurczaka obsypać przez smażeniem dodatkowym
majerankiem. Na patelni rozgrzać kilka łyżek
oleju (lub inny tłuszcz do smażenia), obsmażyć
kurczaka z jednej strony około 7-10 minut, aż będzie rumiany. Następnie odwrócić, smażyć 2 minuty drugą stronę
kurczaka, a
potem przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć nieco ognień i smażyć tak
kurczaka około 12-15 minut. Podawać z ulubionymi obiadowymi dodatkami lub do
pieczywa czy sałatki.
MARJORAM CHICKENIngredients:chicken tights and drumsticks (1 or 2 per person)1-3 tablespoons dried marjoramsalt, pepperoil for fryingPreparation:Wash chicken, get rid of the skin if you like, season with salt pepper and a lot of marjoram. You can also marinade the chicken for few hours in few tablespoons of oil with addition of salt, pepper, half of marjoram and crushed garlic clove (optional). Before frying sprinkle the meat with marjoram generously. Heat some oil on the frying pan. Fry the chicken about 7-10 minutes until golden on one
side, then turn it over, fry about minute or two and
than cover the pan, lower the heat and keep frying chicken for about 12-15 until golden and cooked inside.
Serve as you prefer - with rice, potatoes or with salad only. Next day you can use leftovers to prepare delicious sandwich.Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)