ßßß

Jeśli nie chce się Wam robić nioków samemu, możecie kupić gotowe. Jeśli chcecie podjąć wyzwanie to mój prosty przepis na nioki znajdziecie tutaj . Ziemniak + pomidor + oliwa + szynka parmeńska – kilka prostych składników, a taki pyszny efekt! :) A jak jeszcze ser na wierzchu się pojawi to już wogóle…kipi umami.(2 porcje)4-5 PLASTERKÓW SZYNKI PARMEŃSKIEJGNOCCHI GOTOWE LUB Z TEGO PRZEPISU2 łyżki POSIEKANEJ PIETRUSZKI, (do posypania)TARTY PARMEZAN lub inny ser (do posypania)SOS POMIDOROWY:2 ZĄBKI CZOSNKU1 PUSZKA DOBREJ JAKOŚCI POMIDORÓW PELATI1 łyżka KONCENTRATU POMIDOROWEGO1 łyżeczka SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka MIODU/BRĄZOWEGO CUKRU1 łyżka OCTU BALSAMICZNEGO (opcjonalnie)szczypta CHILLI (opcjonalnie)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Na patelni podsmażamy pokrojoną w paski szynkę parmeńską i odkładamy ją na wyłożony papierowym ręcznikiem talerzyk talerzyk.Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i miód. Smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy pomidory w puszce i ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok 8-10 minut by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Nioki podgotowywujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Bezpośrednio z garnka przekładamy je na patelnię z sosem i delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na talerze, na wierzchu układamy kawałki podsmażonej szynki. Posypujemy świeżymi ziołami, ewentualnie startym serem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycąburgery z łososiem i sezamem
gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem