Wykonanie


Jeśli nie chce się Wam robić nioków samemu, możecie kupić gotowe. Jeśli chcecie podjąć wyzwanie to mój prosty przepis na nioki znajdziecie tutaj .
Ziemniak +
pomidor +
oliwa +
szynka parmeńska – kilka prostych składników, a taki pyszny efekt! :) A jak jeszcze
ser na wierzchu się pojawi to już wogóle…kipi umami.(2 porcje)4-5 PLASTERKÓW
SZYNKI PARMEŃSKIEJGNOCCHI GOTOWE LUB Z TEGO PRZEPISU2 łyżki POSIEKANEJ
PIETRUSZKI, (do posypania)TARTY
PARMEZAN lub inny
ser (do posypania)
SOS POMIDOROWY:2 ZĄBKI
CZOSNKU1 PUSZKA DOBREJ JAKOŚCI
POMIDORÓW PELATI1 łyżka
KONCENTRATU POMIDOROWEGO1 łyżeczka
SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka MIODU/BRĄZOWEGO
CUKRU1 łyżka
OCTU BALSAMICZNEGO (opcjonalnie)szczypta
CHILLI (opcjonalnie)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Na patelni podsmażamy pokrojoną w paski
szynkę parmeńską i odkładamy ją na wyłożony papierowym ręcznikiem talerzyk talerzyk.Na wciąż rozgrzaną patelnię dolewamy 2 łyżki
oliwy i dodajemy posiekaną jak najdrobniej
cebulkę. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
oregano i
miód. Smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy
pomidory w puszce i
ocet balsamiczny. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok 8-10 minut by sos zgęstniał. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Nioki podgotowywujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Bezpośrednio z garnka przekładamy je na patelnię z sosem i delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na talerze, na wierzchu układamy kawałki podsmażonej
szynki. Posypujemy świeżymi
ziołami, ewentualnie
startym serem. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycąburgery z
łososiem i
sezamem
gnocchi z lekkim
sosem pieczarkowym i
parmezanem