ßßß Cookit - przepis na gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem

gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem

nazwa

Wykonanie

GNOCCHI:
ZIEMNIAKI (ok pół kilo ugotowanych)
MĄKA PSZENNA / MĄKA RYŻOWA (pół szklanki)
1 JAJKO
SOS Z PIECZARKAMI:
SER PARMEZAN (2-3 łyżki)
ŚWIEŻA PIETRUSZKA (2 łyżki posiekanej)
PIECZARKI, najlepiej małe (ok 400g)
ŚMIETANA 12% (2 łyżki)
MĄKA PSZENNA (1 czubata łyżka)
MLEKO 3,2% (200ml)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażymy kilka minut by odpraowały i lekko się zrumieniły. Dodajemy sos sojowy, oregano, mąkę i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Następnie stopniowo, wciąż mieszając wlewamy mleko (w zależności od preferowanej gęstości sosu możemy go dolać więcej lub nieco mniej. Na koniec łączymy całość ze śmietaną i 2/3 pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i lekko studzimy. Przeciskamy przez praskę/rozbijamy tłuczkiem lub mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, sól i jajko, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto dłonią. Dzielimy na 4 części. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i z każdej części formujemy podłużny wałeczek, który kroimy nożem na ok 1,5cm kawałki. Każdą kluskę dociskamy lekko widelcem by uzyskać typowy dla nioków kształt. Kluski wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od razu przekładamy na talerze. Polewamy ciepłym sosem, posypujemy resztą natki i startym serem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
burgery z łososiem i sezamem
kaszotto z łososiem i suszonymi pomidorami
Źródło:http://thefoodtime.com/gnocchi-z-lekkim-sosem-pieczarkowym-i-parmezanem