Wykonanie


GNOCCHI:
ZIEMNIAKI (ok pół kilo ugotowanych)
MĄKA PSZENNA /
MĄKA RYŻOWA (pół szklanki)1
JAJKOSOS Z
PIECZARKAMI:
SER PARMEZAN (2-3 łyżki)ŚWIEŻA
PIETRUSZKA (2 łyżki posiekanej)
PIECZARKI, najlepiej małe (ok 400g)
ŚMIETANA 12% (2 łyżki)
MĄKA PSZENNA (1 czubata łyżka)
MLEKO 3,2% (200ml)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZNa patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki i smażymy kilka minut by odpraowały i lekko się zrumieniły. Dodajemy
sos sojowy,
oregano,
mąkę i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Następnie stopniowo, wciąż mieszając wlewamy
mleko (w zależności od preferowanej gęstości sosu możemy go dolać więcej lub nieco mniej. Na koniec łączymy całość ze
śmietaną i 2/3
pietruszki, doprawiamy
solą i
pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i lekko studzimy. Przeciskamy przez praskę/rozbijamy tłuczkiem lub mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy
mąkę,
sól i
jajko, mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto dłonią. Dzielimy na 4 części. Wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę i z każdej części formujemy podłużny wałeczek, który kroimy nożem na ok 1,5cm kawałki. Każdą kluskę dociskamy lekko widelcem by uzyskać typowy dla nioków kształt. Kluski wrzucamy do wrzącej, posolonej
wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i od razu przekładamy na talerze. Polewamy ciepłym sosem, posypujemy resztą
natki i
startym serem. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycąburgery z
łososiem i
sezamem

kaszotto z
łososiem i
suszonymi pomidorami