Wykonanie

O właściwościach zdrowotnych i innych zaletach
mięsa ryb wszyscy doskonale wiemy Trudniej wprowadzić naszą wiedzę w życie. Ale zdecydowanie muszę przyznać że Włosi jedzą o wiele,wiele i jeszcze
razy wiele więcej ryb niż nasi
rodacy. Z pewnością wiąże się to z tradycją i innym sposobem odżywiania, ale przede wszystkim z łatwiejszym dostępem do świeżych ryb na rynku. Na dodatek cały półwysep apeniński otoczony jest morzami i oceanem. Co tu dużo pisać ......Włosi jedzą
ryby i potrafią je przyrządzać.A ja troszkę się od nich uczę.

Składniki:/ 4 porcje/

500-600 g filetów rybnych/makrela/100 g grissini80 g migdałów/połowa w płatkach/40 g startego
parmezanugarść zielonej
pietruszkimąka do panierowania3/4 szklanki
mleka3-4 łyżki
oliwy z oliwek extravergine
sólpieprz

Wykonanie:Grissini,
migdały i zieloną
pietruszkę rozdrobnić delikatnie przy pomocy miksera. Przesypać do miski, dodać
płatki migdałowe,
starty ser parmezan,
pieprz, delikatnie posolić i wymieszać.Umyte
filety rybne dokładnie osuszyć ręcznikiem spożywczym.Panierować
rybę najpierw w
mące, później w
mleku ,a na koniec w mieszance migdałowej z grissini i
pietruszką. Przygotowane w ten sposób filety ułożyć luźno w formie wyścielonej papierem do pieczenia, skropić
oliwą.
Rybę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20min. w temp.180 st. Skorupka migdałowa powinna być delikatnie przyrumieniona.Gotowe
filety rybne podawać z dodatkiem ziemniaczków pieczonych w piekarniku lub na patelni i sezonową
sałatką.I -wersja
ziemniaki z piekarnika.

Obrane
ziemniaki należy okroić w bardzo cienkie plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać świeżym
rozmarynem i zapiekać w piekarniku do miękkości i lekkiego przyrumienienia się. Moje ziemniaczki wstawiłam do piekarnika wraz z
rybą. Pod koniec pieczenia przykryłam z wierzchu folią aluminiową.

II-wersja
ziemniaki z patelni.

Obrane
ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i smażyć na patelni teflonowej z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Patelnię w czasie pieczenia należy energicznie poruszać,aby
ziemniaki nie przywierały do dna. Z
ziemniaków należy utworzyć bardzo cienki placek,nawet z dużymi dziurkami.
Ziemniaki powinny być lekko przyrumienionej chrupiące. Do moich ziemniaczków dodałam kawałek startej
marchewki i
przyprawę warzywną/do smaku/
