Wykonanie
Chyba prościej nie można.Na zewnątrz chrupiąca skórka i ciepły miąższ ziemniaczany w środku.Do tego
sieża natka pietruszki, która dodaje całości świeżego aromatu.
Do przygotowania ok 15 pulpecików potrzebujemy:- ok 500g ugotowanych
ziemniaków (np. resztki z obiadu)- ok 100g
mąki- 2 łyżki
oliwy-
sól,
pieprz-
zioła (świeża
pietruszka,
szczypiorek, ale jeżeli nie macie w domu, można dać suszone)- opcjonalnie: można dodać trochę
chilli,
cebulkiZiemniaki przecisnąć przez praskę lub udusić (jak do purree).Dodać
mąkę,
oliwę,
przyprawy i posiekaną
pietruszkę.Całość wymieszać za pomocą łyżki.Nabierać (np. łyżką) porcje ciasta i formować z niej kulki, które należy lekko spłaszczyć.Smażyć na lekko rumiany kolor.