Wykonanie
            
Sezon 
grzybowy dopiero przed nami, ponieważ jednak upolowałam boczniaki przygotowałam na obiad pyszną zapiekankę ziemniaczano-boczniakową. Niewiele znam przepisów z wykorzystaniem boczniaków, także ochoczo wypróbowałam ten znaleziony w "Kuchni smakosza - 
ziemniaki" 
Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe 
grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam!Składniki:

750 g zwięzłych 
ziemniaków400 g boczniaków100 g czerstwego 
chlebamały pęczek 
pietruszki2-3 ząbki 
czosnku30 ml 
oliwysól, 
pieprz200 g 
parmezanu lub gruyeretłuszcz do formyWykonanie:
ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3mm. 
Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C
chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. 
Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać 
czosnek. Podsmażone kostki 
chleba z 
czosnkiem, 
pietruszką i 
olejem zblendować na pastęnaczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy 
ziemniaków, 
grzybów i pasty z 
pieczywa, każdą warstwę doprawić 
solą i 
pieprzem. Na końcu posypać starym 
serempiec w piekarniku około 45 minutSMACZNEGO !Uwagi: Prawdziwy 
ser gruyere, 
parmezan czy pecorino to jedyne gatunki 
serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy 
ser się topi, a nie pali.
