Wykonanie

No i w końcu udało mi się "upchnąć" moje ukochane
pistacje do kuchni .... yeah. W połączeniu z
parmezanem dają fajny słonawy posmak.... i napewno dużo bardziej oryginalny zamiennik
ryby w panierce z
bułki tartej :)Składniki (3 porcje):3
filety z ryby7 łyżek zmielonych
pistacji5 łyżek
parmezanu1
jajko3 łyżki
mąkisól,
pieprzoliwa z oliwek lub
olej roślinnyWykonanie:W pierwszej kolejności należy przygotować
pistacje - ja nie znalazłam gotowych zmielonych, więc należy obrać je z łupinek razem z tą miękką skorupką ( wówczas uzyskamy piękny zielony kolor zmielonych
orzechów) i tak przygotowane można zmielić w blenderze.
Pistacje mieszamy razem z
parmezanem i odstawiamy.
Rybę delikatne solimy i
pieprzymy (ponieważ
pistacje są dość słone), panierujemy w
mące i
jajku, a na samym końcu w mieszance
pistacjowo-parmezanowej. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami
oliwy i smażymy
rybki z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony na niewielkim ogniu żeby w środku również były usmażone). Można podawać z surówką i
ryżem.