ßßß Cookit - przepis na Ryba w Pistacjowo-Parmezanowej Panierce

Ryba w Pistacjowo-Parmezanowej Panierce

nazwa

Wykonanie

No i w końcu udało mi się "upchnąć" moje ukochane pistacje do kuchni .... yeah. W połączeniu z parmezanem dają fajny słonawy posmak.... i napewno dużo bardziej oryginalny zamiennik ryby w panierce z bułki tartej :)
Składniki (3 porcje):
3 filety z ryby
7 łyżek zmielonych pistacji
5 łyżek parmezanu
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub olej roślinny
Wykonanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować pistacje - ja nie znalazłam gotowych zmielonych, więc należy obrać je z łupinek razem z tą miękką skorupką ( wówczas uzyskamy piękny zielony kolor zmielonych orzechów) i tak przygotowane można zmielić w blenderze. Pistacje mieszamy razem z parmezanem i odstawiamy.
Rybę delikatne solimy i pieprzymy (ponieważ pistacje są dość słone), panierujemy w mące i jajku, a na samym końcu w mieszance pistacjowo-parmezanowej. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy rybki z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony na niewielkim ogniu żeby w środku również były usmażone). Można podawać z surówką i ryżem.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/06/ryba-w-pistacjowo-parmezanowej-panierce.html