ßßß
No i w końcu udało mi się "upchnąć" moje ukochane pistacje do kuchni .... yeah. W połączeniu z parmezanem dają fajny słonawy posmak.... i napewno dużo bardziej oryginalny zamiennik ryby w panierce z bułki tartej :)Składniki (3 porcje):3 filety z ryby7 łyżek zmielonych pistacji5 łyżek parmezanu1 jajko3 łyżki mąkisól, pieprzoliwa z oliwek lub olej roślinnyWykonanie:W pierwszej kolejności należy przygotować pistacje - ja nie znalazłam gotowych zmielonych, więc należy obrać je z łupinek razem z tą miękką skorupką ( wówczas uzyskamy piękny zielony kolor zmielonych orzechów) i tak przygotowane można zmielić w blenderze. Pistacje mieszamy razem z parmezanem i odstawiamy.Rybę delikatne solimy i pieprzymy (ponieważ pistacje są dość słone), panierujemy w mące i jajku, a na samym końcu w mieszance pistacjowo-parmezanowej. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy rybki z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony na niewielkim ogniu żeby w środku również były usmażone). Można podawać z surówką i ryżem.