Wykonanie


Mimo, że lubię tracydyjne risotto, częściej używam do tego typu dania naszego polskiego pęczaku – nie tylko dlatego, że jest bardzo zdrowy! Pęczak nie dość, że świetnie chłonie
wodę, jest kleisty z zewnątrz a jednocześnie przyjemnie twardawy w środku to wydaje mi się zdecydowanie mniej mdły niż
ryż. Poza tym danie w wykorzystaniem pęczaku zamiast
ryżu arborio jest o niebo tańsze! Zdecydowanie polecam wypróbować. Pęczotto z poniższego przepisu, mimo że wegetariańskie, jest naprawdę MEGA sycące. Jeśli jednak brakuje Wam tutaj zwierzęcego
białka – świetnie pasować będzie dodatek posiekanego i podsmażonego
boczku czy
szynka parmeńska :)(2-3 porcje)1 SZKLANKA SUCHEJ
KASZY PĘCZAK / ew.
RYŻU DO RISOTTO (typ arborio/carnaroli)1 CZERWONA I JEDNA
ZIELONA PAPRYKA1 NIEDUŻA
CEBULA2 ząbki
CZOSNKU5-6
SUSZONYCH POMIDORÓW w
oliwie1 PUSZKA KROJONYCH
POMIDORÓW100g
TWARDEGO SERA – np PARMEZAN/CHEDDAR
PRZYPRAWY:
SŁODKA PAPRYKA,
OSTRA PAPRYKAOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Papryki i
pomidory kroimy w ok 1cm kosteczkę,
cebulkę siekamy jak najdrobniej.
Cebulkę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną
oliwą i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną
paprykę i
suszone pomidory. Gdy warzywa się podrumienią zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy i opłukaną
kaszę. Smażymy, mieszając 1-2 minuty po czym dodajemy
pomidory, dolewamy ok 1 szklankę
wody i gotujemy całość pod przykryciem ok 25 minut (co kilka minut mieszając), aż
kasza wchłonie płyny i powstanie kleista masa. (w razie czego dolewamy nieco więcej
wody). Bezpośrednio przed podaniem doprawiamy
solą i
pieprzem oraz łączymy ze startym
parmezanem. Gotowe!

(lunchboxowa)
sałatka z
kurczakiem,
mango i
ciecierzycąburgery z
łososiem i
sezamem
chrupiąca pieczona
kasza gryczana, do zup i sałatek

gnocchi z lekkim
sosem pieczarkowym i
parmezanem