ßßß

Mimo, że lubię tracydyjne risotto, częściej używam do tego typu dania naszego polskiego pęczaku – nie tylko dlatego, że jest bardzo zdrowy! Pęczak nie dość, że świetnie chłonie wodę, jest kleisty z zewnątrz a jednocześnie przyjemnie twardawy w środku to wydaje mi się zdecydowanie mniej mdły niż ryż. Poza tym danie w wykorzystaniem pęczaku zamiast ryżu arborio jest o niebo tańsze! Zdecydowanie polecam wypróbować. Pęczotto z poniższego przepisu, mimo że wegetariańskie, jest naprawdę MEGA sycące. Jeśli jednak brakuje Wam tutaj zwierzęcego białka – świetnie pasować będzie dodatek posiekanego i podsmażonego boczku czy szynka parmeńska :)(2-3 porcje)1 SZKLANKA SUCHEJ KASZY PĘCZAK / ew. RYŻU DO RISOTTO (typ arborio/carnaroli)1 CZERWONA I JEDNA ZIELONA PAPRYKA1 NIEDUŻA CEBULA2 ząbki CZOSNKU5-6 SUSZONYCH POMIDORÓW w oliwie1 PUSZKA KROJONYCH POMIDORÓW100g TWARDEGO SERA – np PARMEZAN/CHEDDARPRZYPRAWY: SŁODKA PAPRYKA, OSTRA PAPRYKAOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Papryki i pomidory kroimy w ok 1cm kosteczkę, cebulkę siekamy jak najdrobniej.Cebulkę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę i suszone pomidory. Gdy warzywa się podrumienią zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i opłukaną kaszę. Smażymy, mieszając 1-2 minuty po czym dodajemy pomidory, dolewamy ok 1 szklankę wody i gotujemy całość pod przykryciem ok 25 minut (co kilka minut mieszając), aż kasza wchłonie płyny i powstanie kleista masa. (w razie czego dolewamy nieco więcej wody). Bezpośrednio przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy ze startym parmezanem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycąburgery z łososiem i sezamem
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
gnocchi z lekkim sosem pieczarkowym i parmezanem