Oto kolejne zastosowanie ciecierzycy. W postaci pasty jest naprawdę smaczna i stanowi świetną alternatywę na piątek. Super smakuje z razowym chlebkiem, a w wersji nieprzyprawionej możemy zaserwować ją naszym maluchom.Składniki1 szklanka ciecierzycy1 mała cebula3 ząbki czosnkukoperek w pęczku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaoliwa z oliwekSposób przygotowaniaKrok 1Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie.Krok 2Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy.Krok 3Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i miksujemy na gładko, dodając w trakcie oliwę (ilość dowolna), ponieważ pasta będzie bardzo gęsta. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanym koperkiem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyPasta TahiniHummusSałatka z tortelliniPasta z pieczonej papryki i czosnkuPasta krewetkowa z sezamem