ßßß Cookit - przepis na Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Oto kolejne zastosowanie ciecierzycy. W postaci pasty jest naprawdę smaczna i stanowi świetną alternatywę na piątek. Super smakuje z razowym chlebkiem, a w wersji nieprzyprawionej możemy zaserwować ją naszym maluchom.
Składniki
1 szklanka ciecierzycy
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
koperek w pęczku (może być mrożony)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Krok 1
Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie.
Krok 2
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy.
Krok 3
Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i miksujemy na gładko, dodając w trakcie oliwę (ilość dowolna), ponieważ pasta będzie bardzo gęsta. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanym koperkiem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Pasta Tahini
Hummus
Sałatka z tortellini
Pasta z pieczonej papryki i czosnku
Pasta krewetkowa z sezamem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/16104/pasta-z-ciecierzycy