ßßß
Składniki4 kromki weka1 średni pomidor1 ząbek czosnku0,5 młodej cebulki dymkikilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonejsólpieprz1 łyżka oliwy z oliwekodrobina parmezanu (opcjonalnie)Czas przygotowania: 10 minPrzepis na: Odrobina postu – bruschettaIm cieplej na zewnątrz, tym mniej mam ochotę na jakieś ciężkie potrawy. Chce mi się więcej sałatek. Wędliny nie jadłam już chyba z tydzień, sery żółte rzuciłam jeszcze wcześniej. No i dzisiaj już naprawdę nie wiedziałam, co wrzucić na kanapkę. Nagle olśnienie – stara, dobra bruschetta.Przepis mało odkrywczy, ale sama kanapka wychodzi całkiem nieźle. Podana ilość składników wystarcza na 4 nieduże kanapki, więc tak dla jednej osoby.Kromki z weka wrzucam do tostera. Tymczasem parzę pomidora i obieram go ze skórki. Gniazda nasienne wyrzucam (albo zjadam) i kroję pomidora na kostkę. Czosnek siekam drobno. Nie przeciskam go przez żadne praski, ponieważ chcę go czuć, a nie widzieć, jak mi spływa z kanapki. Świeża bazylia niestety się skończyła, więc wsypuję suszoną. Odrobina pieprzu i soli, nieco oliwy z oliwek i w zasadzie bruschetta jest gotowa. Dziś jeszcze dorzuciłam pół młodej, posiekanej drobno cebulki.Taką mieszankę wykładam na grzanki. I dziś jeszcze tak, żeby jednak jakieś kalorie do mnie dotarły, posypałam grzanki nieco parmezanem. Zdecydowanie polecam. Smacznego!
Podobne przepisyPenne z sosem mięsnym
Na zielono – pesto
Sałatka z wędzonym kurczakiemKurczak z tagliatelle na szybko
Caprese inaczej