Wykonanie
Odrobina postu – bruschetta

Składniki4 kromki weka1 średni
pomidor1 ząbek
czosnku0,5
młodej cebulki dymkikilka listków świeżej
bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
sólpieprz1 łyżka
oliwy z oliwekodrobina
parmezanu (opcjonalnie)Czas przygotowania: 10 minPrzepis na: Odrobina postu – bruschettaIm cieplej na zewnątrz, tym mniej mam ochotę na jakieś ciężkie potrawy. Chce mi się więcej sałatek.
Wędliny nie
jadłam już chyba z tydzień,
sery żółte rzuciłam jeszcze wcześniej. No i dzisiaj już naprawdę nie wiedziałam, co wrzucić na kanapkę. Nagle olśnienie – stara, dobra bruschetta.Przepis mało odkrywczy, ale sama kanapka wychodzi całkiem nieźle. Podana ilość składników wystarcza na 4 nieduże kanapki, więc tak dla jednej osoby.Kromki z weka wrzucam do tostera. Tymczasem parzę
pomidora i obieram go ze skórki. Gniazda nasienne wyrzucam (albo zjadam) i kroję
pomidora na kostkę.
Czosnek siekam drobno. Nie przeciskam go przez żadne praski, ponieważ chcę go czuć, a nie widzieć, jak mi spływa z kanapki. Świeża
bazylia niestety się skończyła, więc wsypuję suszoną. Odrobina
pieprzu i
soli, nieco
oliwy z oliwek i w zasadzie bruschetta jest gotowa. Dziś jeszcze dorzuciłam pół
młodej, posiekanej drobno
cebulki.Taką mieszankę wykładam na grzanki. I dziś jeszcze tak, żeby jednak jakieś kalorie do mnie dotarły, posypałam grzanki nieco
parmezanem. Zdecydowanie polecam. Smacznego!


Podobne przepisyPenne z sosem mięsnym

Na zielono – pesto
Sałatka z wędzonym
kurczakiemKurczak z tagliatelle na szybko

Caprese inaczej