Do przygotowania dania potrzebne będą:300 g makaronu spaghetti1 cebuladymka ze szczypiorem1 ząbek czosnku2 średnie pomidoryświeża lub suszona bazylia20 g startego parmezanu2 łyżki oliwysól, świeżo zmielony pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób.Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15-20 minut.Cebulędymkę kroimy w pół pióra a szczypior w cienkie paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.Pomidory, jeśli mamy wrażliwy żołądek parzymy i obieramy ze skórki. Następnie miksujemy je razem z 2 łyżeczkami suszonej bazylii lub garścią świeżej.Na dwóch łyżkach oliwy przesmażamy dymkę, szczypior i czosnek. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, do momentu aż odparuje nadmiar soku z pomidorów.Do tak przygotowanego pesto dodajemy makaron i całość trzymamy na średnim ogniu około 5-8 minut.Makaron porcjujemy na talerzu, obsypujemy płatkamiparmezanu i dekorujemy listkiem bazylii.To szybkie i bardzo smaczne, bezmięsne danie.