ßßß
Jeżeli czasem zastanawiasz się co można na szybko zjeść wieczorem do dobrego filmu i lampki wina to trafiłeś na dobry przepis. Moja ulubiona bruschetta to świeża ciabatta, dobre i soczyste pomidory malinowe oraz pyszna oliwa z oliwek (koniecznie dobrej jakości). Czas przygotowania zwykle nie przekracza czasu na reklamy przewidzianego w tv. Do tego dobre wytrawne wino. To jest przepis na udany wieczór.Składniki:ciabattaoliwa extra virgin bardzo dobrej jakościkilka ząbków czosnku1-2 pomidory malinowecebulka dymkaświeża bazyliasól i pieprz do smakuCiabattę kroimy na kromki lub po prostu na pół. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Skrapiamy całość oliwą z oliwek.Pomidory nacinamy na krzyż w dwóch miejscach. Parzymy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Kroimy na mniejsze części i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym wcześniej pieczywie. Posypujemy drobno pokrojoną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem.Całość zapiekamy w piekarniku (najlepiej pod grillem aż ciabatta zrobi się chrupiąca). Posypujemy listkami bazylii.