Wykonanie
Jeżeli czasem zastanawiasz się co można na szybko zjeść wieczorem do dobrego filmu i lampki
wina to trafiłeś na dobry przepis. Moja ulubiona bruschetta to świeża ciabatta, dobre i soczyste
pomidory malinowe oraz pyszna
oliwa z oliwek (koniecznie dobrej jakości). Czas przygotowania zwykle nie przekracza czasu na reklamy przewidzianego w tv. Do tego dobre
wytrawne wino. To jest przepis na udany wieczór.Składniki:ciabatta
oliwa extra virgin bardzo dobrej jakościkilka ząbków
czosnku1-2
pomidory malinowecebulka dymkaświeża
bazyliasól i
pieprz do smakuCiabattę kroimy na kromki lub po prostu na pół. Nacieramy przekrojonym ząbkiem
czosnku. Skrapiamy całość
oliwą z oliwek.
Pomidory nacinamy na krzyż w dwóch miejscach. Parzymy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Kroimy na mniejsze części i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym wcześniej
pieczywie. Posypujemy drobno pokrojoną
dymką. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Całość zapiekamy w piekarniku (najlepiej pod grillem aż ciabatta
zrobi się chrupiąca). Posypujemy listkami
bazylii.