Wykonanie
Sezon
pomidorowy w pełni, co mnie cieszy niezmiernie bo
pomidory uwielbiam.
Pomidory, które rosną na słońcu mają taki smak, że można je jeść cały czas i nigdy się nie znudzą! Po sezonie nie smakują już tak dobrze, dlatego warto robić
przetwory i jeść
słoneczne pomidory przez całą zimę. Dzisiaj propozycja śniadania, włoskie kanapki/grzanki z
pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
bułkiczosnekoliwa z oliwekpomidorki koktajlowe w różnych kolorach
cebula dymkaserek kanapkowyświeża
bazyliasól i
pieprz, świeżo zmielone
Bułki kroimy na pół, nacieramy
czosnkiem, skrapiamy
oliwą z oliwek. Wstawiamy na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozwalamy im się zrumienić. Podpieczone
bułki smarujemy
serkiem kanapkowym, kroimy
pomidorki w połówki i układamy na bułkach. Wstawiamy ponownie na 5 minut do piekarnika, wyciągamy i jeszcze ciepłe posypujemy pokrojoną
cebulką, solimy, przyprawiamy
pieprzem. Podajemy ozdobione
bazylią. Smacznego!