Wykonanie

Nadszedł czas na ogłoszenie wyników. Bardzo Wam dziękuje za wszystkie zgłoszenia jakie dostałam, wszystkie bardzo ciekawe i pysznie wyglądające. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrody, wybór jak zawsze był burzliwy.
Śledzik jest bardzo zdrową
rybą i można z nim zrobić bardzo ciekawe dania. Jeszcze raz dziękuje Wam za tak liczny udział.A teraz nagrody. Przyznaliśmy trzy miejsca główne, każdy dostanie produkty firmy Seko.Tak więc nagrody otrzymują:SKŁADNIKI:5 płatów
śledzia z
olejukapusta kwaszona -400 g
grzyby suszone -8 szt
cebula -2 szt
listek laurowy -2 szt
wegetamiód -2 łyżki
sok z cytryny -2 łyżki
olej rzepakowypieprz w ziarnkachPRZYGOTOWANIE:Płaty
śledziowe pokroić na kawałki.
Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla.
Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać
olejem. Dusić
kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z
wegetą,listkiem i
pieprzem.
Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do
kapusty. Na samym końcu do gotowej
kapusty z
grzybami,dodać
miód i
sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić.
Śledzie wymieszać z
kapustą i
grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać
śledzie na talerzyki z
kapustą i
grzybami,udekorować
ogórkiem kwaszonym i
jabłkiem.

- Pani Agata i jej śledziowa kopuła.Śledziowa kopułaŚledziowa kopuła to wspaniała przystawka doskonale sprawdzi się w czasie różnych imprez imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu!Składniki40 dag
filetów śledziowych w zalewie octowej-
matiasów1 łyżka
soku z cytryny30 dag
pieczarek marynowanych400 ml małych
buraczków marynowanych2
cebule3 łyżki
majonezu z
czosnkiemsól morska do smaku
pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych
pieczarek marynowanychSposób przygotowania1.
Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić
sokiem z cytryny, wymieszać.
Cebulę i osaczone z zalewy
buraczki również pokroić w kostkę tak samo
pieczarki.2. Małą miskę wysmarować
oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone
buraczki następnie połowę pokrojonej
cebuli i
śledzie, osolić i doprawić
pieprzem posmarować cienko warstwą
majonezu,
potem warstwę
pieczarek i resztę
cebuli, posmarować znów cienko
majonezem.3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem
majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować
pieczarkami i
natką.4. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

- Pani Ania i jej
śledź marynowany z
żytnim chlebem i dojrzałym
serem.
ŚLEDŹ MARYNOWANY Z
ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM
SEREM/składniki na 4 porcje/ *1/2 kg namoczonych
filetów śledziowychNa zalewę:1 łyżeczka
soli100 ml
octu spirytusowego 12-proc.600 ml
wodyNa sos:1 łyżka
musztardy Dijon100 ml
śmietany 18%100 ml
majonezu1
cytrynasól,
pieprz1 łyżka
koperku (posiekanego)1 łyżka
estragonu (świeżego, posiekanego)1 łyżka
szczypiorku1 ząbek
czosnku100 g dojrzałego
sera (użyłam rokpola)
chleb żytni1
czerwona cebulafileciki z jednej
pomarańczyFilety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę.
Sól wsypać do
octu i wymieszać, dolać
wodę.
Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Musztardę wymieszać ze
śmietaną i
majonezem. Dodać skórkę otartą z
cytryny,
zioła i
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu.
Ser pokroić w kostkę, a
chleb w cienkie kromki i usmażyć go na
oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera).
Czerwoną cebulę pokroić w krążki.Na talerz wyłożyć kawałki
śledzi z
serem i
chlebem. Udekorować
cebulą,
koperkiem, kawałkami
pomarańczy i
szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego
żytniego chleba. Pyszne!

Osoby, których przepisy wygrały proszone są o wysłanie na mojego maila
[email protected] adresu do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu dla kuriera w ciągu 7 dni. Jeżeli nie otrzymam danych
będę musiała wybrać kolejną osobę.Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuje i gratuluję wygranym.