Wykonanie
Danie to obowiązkowo pojawia się na naszym Wigilijnym
stole. Zawsze serwowane w ten sam sposób - z ciepłymi
ziemniakami okraszonymi pysznym, charakterystycznym w smaku wigilijnym
olejem rzepakowym- nieoczyszczonym, klasycznie tłoczonym na zimno. To prawdziwe niebo w gębie! Nie dość że potrawa ta jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, to jeszcze mega zdrowa.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmy. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan
serca i naczyń krwionośnych. Warto więc sięgać po ten
olej nie tylko w święta i na stałe wprowadzić go do swojej diety.

Składniki:· 600 g
śledzi a'la
matias·
woda do zalania
śledzi·
mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki· 1 średnia
cebula·
sól·
pieprz·
śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki·
sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy
cytryny· szczypta
cukru·
olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony·
ziemniaki·
mleko do gotowania
ziemniaków· ząbek
czosnku
Śledzie zalewamy na noc
wodą, aby pozbawić ich nadmiaru
soli. Rano
wodę odlewamy i zalewamy je
mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
Cebulę kroimy w piórka.
Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do
cebuli. Zalewamy
mlekiem, w którym moczyły się
śledzie. Zaprawiamy
śmietaną. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Zupę
śledziową chłodzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i
mleku w proporcjach 1:1(dodajemy ząbek
czosnku w łupince, solimy). Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym
olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą
śledziową. Smacznego!