ßßß
Składniki:· 600 g śledzi a'la matias· woda do zalania śledzi· mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki· 1 średnia cebula· sól· pieprz· śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki· sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy cytryny· szczypta cukru· olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony· ziemniaki· mleko do gotowania ziemniaków· ząbek czosnku
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1(dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Smacznego!