ßßß
Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe,wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobinyi czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;uodparnia organizm;usprawnia przemianę materii;przywraca właściwy apetyt;przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające.
Składniki na 4 porcje:ok. 100 g świeżej pokrzywy1 duża cebula2 ząbki czosnku4-5 ziemniakówok. 1 l bulionu warzywnego2 łyżki oleju rzepakowego3 łyżki śmietany 18%50 g żółtego sera, startegosól i pieprz do smakuPokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem.Smacznego!