ßßß
Składniki:4 matjasyzalewa:100 ml octu spirytusowego600 ml wody1 łyżeczka solisos:1 łyżka musztardy Dijon3 łyżki śmietany jogurtowej3 łyżki majonezuskórka z 1 cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)sól, pieprz1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (u mnie 1 łyżeczka suszonego)1 łyżka posiekanego szczypiorku1 ząbek czosnkudodatki:100 g sera żółtego (w oryginale dojrzały ser Svecia)chleb żytnikilka rzodkiewek (u mnie kiełki rzodkiewki)1 czerwona cebulakoperek, rzeżucha100 g kawioru z uklei (ja pominęłam)1. Filety śledziowe płuczemy pod bieżącą wodą.2. Mieszamy składniki zalewy. Wkładamy śledzie do zalewy na 12 godzin.3. Wyjmujemy z zalewy i opłukujemy w zimnej wodzie.4. Mieszamy składniki sosu: musztardę, śmietanę, majonez. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, ziołami i czosnkiem. Ostrożnie wkładamy filety do sosu.5. Chleb żytni (np. TEN) kroimy w cienkie kromki i zapiekamy z serem.6. Filety śledziowe wykładamy na talerze, dekorujemy plastrami cebuli, rzodkiewki, koperkiem, rzeżuchą i kawiorem. Podajemy razem z grzankami z serem.Przepis dodaję do akcji: