Wykonanie
Opieczenie
chleba nie trwa długo więc zdążę podać rumiane kromki na śniadanie. Nam najlepiej smakują z
jajkiem - może być jajecznica albo na miękko, albo z koszulce i z
majonezowym sosem. Nie zawsze mamy tyle czasu żeby rano coś przygotować, często jest to tylko
kawa albo
płatki na szybko, ale dzisiaj zaszalejemy :-)

składniki:4 kromki
chleba żytniego na zakwasie4
jajkado gotowania: ok. 1/2 l
wody + 3 łyżki
octu 10%do smaku:
sól,
pieprz mielony biały2 łyżki
oliwySOS - 4 łyżki
majonezu4 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 pęczka cienkiego
szczypiorku1/3 pęczka
koperku1 ząbek
czosnkusposób przygotowania: SOS -
zieleninę opłukałam, osączyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Do małego pojemnika blendera włożyłam
majonez, wlałam
jogurt, dodać obrany
czosnek i
zieleninę, zmiksowałam na gładki sos. Doprawiłam
solą i
pieprzem, ponownie zmiksowałam.
Chleb posmarowałam
olejem, opiekłam na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą
wodę zakwasiłam
octem, bardzo delikatnie wbijałam
jajka tak aby nie uszkodzić
żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniałam ścinające się
białko tak aby całe
żółtka były nim otulone. Gotowałam na małym ogniu ok. 2 - 3 min -
woda ma tylko leciutko wrzeć. Wyjęłam
jajka łyżką cedzakową i osączyłąm. Na każdej grzance położyłam 1
jajo w koszulce, oprószyłam
solą,
pieprzem i polałam zielonym sosem. Polecam, pyszne śniadanie :-)