ßßß
Dziś coś na szybko. Powoli zbliża się nam wiosna, więc postanowiłem tchnąć w swoją kuchnię nieco więcej budzących się do życia warzyw. Wkrótce na naszych stołach zagości prawdziwy, porządny szczypiorek, świeże, dorodne rzodkiewki i piękna zielona sałata.Póki co niestety posiłkować się musimy "dobrem" ze sklepów lub sprawdzonymi towarami od naszych znajomych z targu. W moim przypadku został jedynie sklep, więc i jakość produktów była nieco niższa. Odpowiednie skomponowanie składników potrafi jednak przezwyciężyć największe przeszkody :)Potrzebujemy:- dwie główki sałaty głowiastej- przynajmniej z 10 rzodkiewek- jedna śmietana 12 %- koperek- szczypiorek- ocet- pieprz- sólWszystkie produkty w miarę drobno kroimy i łączymy ze sobą w misce. Tak stworzona sałatka może być uzupełnieniem dla wielu dań - w moim przypadku użyłem ją do kurczaka i ziemniaków. Bez problemu można także jeść ją samą, albo z ziemniakami - szczególnie polecam wegetariano.R.