Wykonanie
Przepis na pyszne
śledzieŚledzie z
suszoną śliwką i dodatkiem
cynamonu idealnie pasują na świąteczny stół. Składniki świetnie się zgrały, aromat, który nadał im
cynamon jest bardzo intensywny. Super dodatek do domowych naleweczek. Polecam!Składniki:450g płatów
śledziowych matias2 średnie
cebule7 łyżek
oleju roślinnego150g suszonych
śliwek kalifornijskich2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 pełne łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu6 łyżek
octu spirytusowego4
liście lauroweszklanka
wodypieprz i
sól do smaku1 łyżka
soku z cytrynyFilety śledziowe płukamy pod zimną
wodą, przekładamy je do miski, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 1,5 godziny.W czasie, kiedy
śledzie się moczą siekamy
cebulę na piórka, a
śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i na średnim ogniu smażymy aż się zeszkli.Gdy
cebula jest gotowa dodajemy
śliwki,
koncentrat pomidorowy,
miód,
cynamon,
ocet oraz
liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy
wodę i dusimy na małym płomieniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie doprawiamy
pieprzem oraz
solą do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je łyżką
soku z cytryny i mieszamy. Ostudzony sos dodajemy do
śledzi i dokładnie mieszamy.
Śledzie przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku, mogą spędzić w nim nawet 5 dni i nic im nie będzie. Gotowe!Smaczego!