ßßß

Por to moim zdaniem troszkę niedoceniane warzywo, zazwyczaj ląduje w bulionie i wygotowany trafia do kosza. A niepotrzebnie! Bo po usmażeniu por staje się miękki, lekko slodkawy i naprawdę pyszny! Świetnie nadaje się do wszelakich sosów, prawie jak cebula :) Dziś por w akompaniamencie sosu beszamelowego, kurczaka, pieczarek i zdrowej kaszy (lub jeśli bardzo nie lubicie, można ją pominąć lub zastąpić np makaronem). Kurczaka nie trzeba (choć można) wcześniej obsmażać, dzięki czemu samo przygotowanie zapiekanki trwa ok 15 minut. Potem idzie do pieca i dokańcza się sama. Smaczności!(3-4 porcje)500g PIERSI Z KURCZAKA100g suchej KASZY JĘCZMIENNEJ lub DROBNEGO MAKARONU (np pełnoziarnistego)500g PIECZAREK1 spora CEBULA1/2 PORA2 ZĄBKI CZOSNKUPRZYPRAWY: po 1 łyżeczce OREGANO i TYMIANKU,SÓL i PIEPRZ do smakuOLIWA Z OLIWEK/ OLEJ KOKOSOWY (do smazenia)SER MOZARELLA, GOUDA (starty) lub PLEŚNIOWY (do posypania, ilość wg uznania)SOS BESZAMELOWY:2 ŁYŻKI MĄKI (użyłam orkiszowej)1 ŁYŻKA MASŁA/ OLEJU KOKOSOWEGO1 KUBEK MLEKA, najlepiej 3,2% (ok. 350ml)szczypta GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ, SOLI I PIEPRZUnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Kaszę/makaron gotujemy al dente, ok 12-15 minut, odcedzamy. Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę i układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Pieczarki i por kroimy w cienkie plasterki , cebulkę w jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulkę i por. Smażymy na małym ogniu aż zmiękną – 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy warzywa odparują dodajemy kaszę/makaron. Składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia z kurczakiem. Wierzch zapiekanki wyrównujemy łyżką, lekko dociskając do dna.Robimy sos – na patelni rozpuszczamy masło/olej, powoli dodajemy mąkę cały czas mieszając rózgą by nie powstały grudki. Stopniowo dolewamy mleko (cały czas mieszamy!) Masa będzie gęstnieć; mleka dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Na koniec doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Sosem polewamy kurczaka i warzywa, wyrównujemy. Zapiekamy w 190* ok 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać można startym serem. Gotowe!
zapiekanka z ziemniaczkami, cukinią i salami
zapiekanka z wołowiną i ziemniaczkami
zapiekanka z mielonym indykiem, pomidorami i miętą
zapiekanka z dynią, kurczakiem i rozmarynemFollow my blog with BloglovinPodziel się: