Wykonanie
3 LikesPodziel się:

Por to moim zdaniem troszkę niedoceniane warzywo, zazwyczaj ląduje w
bulionie i wygotowany trafia do kosza. A niepotrzebnie! Bo po usmażeniu
por staje się miękki, lekko slodkawy i naprawdę pyszny! Świetnie nadaje się do wszelakich
sosów, prawie jak
cebula :) Dziś
por w akompaniamencie
sosu beszamelowego,
kurczaka,
pieczarek i zdrowej
kaszy (lub jeśli bardzo nie lubicie, można ją pominąć lub zastąpić np
makaronem).
Kurczaka nie trzeba (choć można) wcześniej obsmażać, dzięki
czemu samo przygotowanie zapiekanki trwa ok 15 minut.
Potem idzie do pieca i dokańcza się sama. Smaczności!(3-4 porcje)500g
PIERSI Z KURCZAKA100g suchej
KASZY JĘCZMIENNEJ lub DROBNEGO
MAKARONU (np pełnoziarnistego)500g
PIECZAREK1 spora
CEBULA1/2
PORA2 ZĄBKI
CZOSNKUPRZYPRAWY: po 1 łyżeczce
OREGANO i
TYMIANKU,
SÓL i
PIEPRZ do smaku
OLIWA Z OLIWEK/
OLEJ KOKOSOWY (do smazenia)
SER MOZARELLA, GOUDA (starty) lub PLEŚNIOWY (do posypania, ilość wg uznania)
SOS BESZAMELOWY:2 ŁYŻKI
MĄKI (użyłam orkiszowej)1 ŁYŻKA MASŁA/
OLEJU KOKOSOWEGO1 KUBEK
MLEKA, najlepiej 3,2% (ok. 350ml)szczypta
GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ,
SOLI I
PIEPRZUnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Kaszę/makaron gotujemy al dente, ok 12-15 minut, odcedzamy.
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę i układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego
oliwą z oliwek.
Pieczarki i
por kroimy w cienkie plasterki ,
cebulkę w jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy
cebulkę i
por. Smażymy na małym ogniu aż zmiękną – 3-4 minuty. Dodajemy
pieczarki, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Gdy warzywa odparują dodajemy kaszę/makaron. Składniki mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem i przekładamy do naczynia z
kurczakiem. Wierzch zapiekanki wyrównujemy łyżką, lekko dociskając do dna.Robimy sos – na patelni rozpuszczamy masło/olej, powoli dodajemy
mąkę cały czas mieszając rózgą by nie powstały grudki. Stopniowo dolewamy
mleko (cały czas mieszamy!) Masa będzie gęstnieć;
mleka dolewamy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Na koniec doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem. Sosem polewamy
kurczaka i warzywa, wyrównujemy. Zapiekamy w 190* ok 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać można
startym serem. Gotowe!

zapiekanka z ziemniaczkami,
cukinią i
salami
zapiekanka z
wołowiną i ziemniaczkami

zapiekanka z mielonym
indykiem,
pomidorami i
miętą
zapiekanka z
dynią,
kurczakiem i
rozmarynemFollow my blog with BloglovinPodziel się: