ßßß

Szybki i lekki obiad z serii „wykorzystywanie resztek z lodówki”. Co jak co, ale pomidory, czosnek i bazylia to klasyk który nigdy mi się nie znudzi, więc i tym razem zapewnił obiadowe szczęście. :)(2 porcje)MAKARON (Wasz ulubiony )(ok 250g suchego)CZARNE OLIWKI ( ok 10 szt)1/4 CZERWONEJ PAPRYKI1 PUSZKA POMIDORÓW (ew ok 300ml passaty pomidorowej)1 ZĄBEK CZOSNKU1 MAŁA CEBULKA1 ŁYŻECZKA SUSZONEJ BAZYLII1 PŁASKA ŁYŻECZKA SŁODKIEJ I OSTREJ PAPRYKI W PROSZKUOLIWA Z OLIWEKOCET BALSAMICZNY (opcjonalnie – 2 łyżki)SÓL I PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):2-3 łyżki startego TWARDEGO SERA np parmezan2 ŁYŻKI POSIEKANEJ BAZYLIINa patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę i pokrojoną w cieniutkie pasezki paprykę. Gdy warzywa zmiękną i lekko się zrumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy pomidory/passatę, pokrojone oliwki, ocet, przyprawy i smażymy aż pomidory się rozpadną i odparują tworząc gęstawy sos. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewając zimną wodą) i od razu przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy serem, posiekaną bazylią, skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową
makaron z wędzonym łososiem, rukolą i orzechami włoskimiPodziel się: