ßßß
(2 porcje)MAKARON (u mnie pełnoziarnisty typu penne) (ok 200g suchego)PIERŚ Z KURCZAKA (300g)1/2 ZIELONEJ CUKINII1 CZERWONA PAPRYKA1 BIAŁA CEBULA3 ZĄBKI CZOSNKUPASSATA POMIDOROWA (250ml)SUSZONA BAZYLIA I OREGANOOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDO PODANIA:STARTY SER (np parmezan)ŚWIEŻA BAZYLIAPaprykę kroimy w cienkie paski i układamy na folii aluminiowej razem z 2 obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Skrapiamy oliwą i zapiekamy w 200* ok 15 minut. W międzyczasie, cukinię dzielimy wzdłuż na pół a następnie kroimy w cienkie plasterki, cebulkę siekamy jak najdrobniej, kurczaka kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa i smażymy 2-3 minuty by zmiękły i odparowały. Dodajemy kurczaka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Smażymy do zrumienienia mięsa, po czym dolewamy passatę i gotujemy na małym ogniu by powstał gęsty sos. Makaron gotujemy al dente i również przekładamy na patelnię. Na koniec dodajemy upieczone papryki i plasterki czosnku. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Skrapiamy oliwą, posypujemy tartym serem i bazylią. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową