ßßß

(2 porcje)MAKARON TAGLIATELLE (ok 150g suchego)CZOSNEK (2 ząbki)KOMBINACJA 3 SERÓW, w tym jeden pleśniowy, u mnie BRIE, CHEDDAR I GRANA PADANO (każdego po ok 50g)CUKINIA (1/2 małej)1 MAŁY POMIDOR / 10szt pomidorków CHERRYŚWIEŻA BAZYLIA (kilka listków)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZNa patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię i smażymy aż się zrumieni, po czym odkładamy ją na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię ponownie wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy rozgnieciony nożem (ale nie posiekany) czosnek i smażymy ok pół minuty, po czym czosnek wyjmujemy i wyrzucamy. Makaron gotujemy al dente i przekładamy na patelnię z oliwą, Dolewamy ok 1/3 szklanki wody z makaronu, starte sery, mieszamy by powstał gęsty sos. Na koniec dodajemy podsmażoną cukinię, poszarpane listki bazylii i pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową