ßßß

MAKARON PENNE (lub inny, u mnie pełnoziarnisty) (ok 150g suchego)PIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)ŚWIEŻA MIĘTA (pęczek)SKÓRKA STARTA Z 1/2 CYTRYNYCZOSNEK (1 ząbek)SER PARMEZAN lub inny twardy (ok 4 łyżki, starte)SUSZONA MIĘTAOLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZKurczaka kroimy wzdłuż włókienek na podłużne kawałeczki, miętę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną miętą i smażymy do lekkiego zrumienienia (ok 6-8minut), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i połowę świeżej mięty, smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewamy wodą!), jeszcze gorący dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy i podgrzewamy, dorzucamy resztę mięty i starty ser, mieszamy. Wykładamy na talerze, skrapiamy oliwą. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową