ßßß

(2 porcje)PIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1 SZKLANKA DYNI pokrojonej w kostkęŚWIEŻE KURKI (ok 150g)1 MAŁA CEBULACZOSNEK (1 duży ząbek)ŚMIETANKA 22% (2 łyżki)MAKARON PEŁNOZIARNISTY TAGLIATELLE (lub inny) (ok 200g suchego)CYNAMON (łyżeczka)IMBIR (łyżeczka)OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1/2-1 łyżeczka)GOZDZIKI NIEMIELONE (kilkanascie)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDynię układamy na żaroodpornej folii na blaszce do pieczenia, posypujemy cynamonem, imbirem i gożdzikami i zapiekamy w 180* ok 30 minut.Upieczoną dynię (bez gożdzików) blendujemy na gładki mus. (w razie potrzeby dolewamy nieco wody)Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurki i posiekaną drobno cebulkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka,, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy 5-6 minut co jakiś czas mieszając by mięso lekko się zrumieniło. Dodajemy puree dyniowe, śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia.Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (NIE PRZELEWAMY WODĄ!) i łączymy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową