Wykonanie


(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1 SZKLANKA DYNI pokrojonej w kostkęŚWIEŻE
KURKI (ok 150g)1 MAŁA
CEBULACZOSNEK (1 duży ząbek)
ŚMIETANKA 22% (2 łyżki)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY TAGLIATELLE (lub inny) (ok 200g suchego)
CYNAMON (łyżeczka)
IMBIR (łyżeczka)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1/2-1 łyżeczka)
GOZDZIKI NIEMIELONE (kilkanascie)
OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDynię układamy na żaroodpornej folii na blaszce do pieczenia, posypujemy
cynamonem,
imbirem i
gożdzikami i zapiekamy w 180* ok 30 minut.Upieczoną
dynię (bez
gożdzików) blendujemy na gładki mus. (w razie potrzeby dolewamy nieco
wody)Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
kurki i posiekaną drobno
cebulkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka,,
czosnek, doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Smażymy 5-6 minut co jakiś czas mieszając by
mięso lekko się zrumieniło. Dodajemy puree
dyniowe,
śmietankę, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (NIE PRZELEWAMY
WODĄ!) i łączymy z resztą składników. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotowe!
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami
makaron z
cukinią,
miętą,
ricottą i
oliwą czosnkową