Wykonanie


(2 porcje)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY/TWARDY Z
MĄKI DURUM* (ok 200g suchego)
SZYNKA PARMEŃSKA (ok 5-6 cieniutkich plastrów)
SUSZONE POMIDORY W
OLIWIE (7-8 szt)
SER PARMEZAN (lub inny twardy
ser) (ok 60g)
ORZECHY ZIEMNE (niesolone) (łyżka)
CZOSNEK (2 ząbki)ŚWIEŻA
BAZYLIA (garść)SUSZONA
BAZYLIA (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK (ok 4-5 łyżek)
SÓL PIEPRZSuszone pomidory, obrany
czosnek, orzeszki i
bazylię umieszczamy w blenderze, dodajemy 3-4 łyżki
oliwy z oliwek, doprawiamy
solą i
pieprzem i miksujemy na pesto (nie musi być idealnie gładkie). Przekładamy na patelnię i podgrzewamy.
Makaron gotujemy AL DENTE*, odcedzamy (nie przelewamy
wodą!) i wrzucamy na patelnię z pesto. Dodajemy poszarpane kawałki
szynki parmeńskiej. Całość smażymy 1-2 minuty mieszając, po czym przekładamy na talerze. Posypujemy drobno startym
parmezanem, świeżą
bazylią, skrapiamy
oliwą. Gotowe!**zazwyczaj gotuję kilka minut krócej niż podane na opakowaniu, osobiście wolą gdy
makaron jest lekko twardawy (poza tym taki ma o wiele niższy indeks glikemiczny i jest zdrowszy!)
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami
makaron z
cukinią,
miętą,
ricottą i
oliwą czosnkową