ßßß

(2 porcje)MAKARON PEŁNOZIARNISTY/TWARDY Z MĄKI DURUM* (ok 200g suchego)SZYNKA PARMEŃSKA (ok 5-6 cieniutkich plastrów)SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (7-8 szt)SER PARMEZAN (lub inny twardy ser) (ok 60g)ORZECHY ZIEMNE (niesolone) (łyżka)CZOSNEK (2 ząbki)ŚWIEŻA BAZYLIA (garść)SUSZONA BAZYLIA (łyżeczka)OLIWA Z OLIWEK (ok 4-5 łyżek)SÓL PIEPRZSuszone pomidory, obrany czosnek, orzeszki i bazylię umieszczamy w blenderze, dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na pesto (nie musi być idealnie gładkie). Przekładamy na patelnię i podgrzewamy. Makaron gotujemy AL DENTE*, odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i wrzucamy na patelnię z pesto. Dodajemy poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Całość smażymy 1-2 minuty mieszając, po czym przekładamy na talerze. Posypujemy drobno startym parmezanem, świeżą bazylią, skrapiamy oliwą. Gotowe!**zazwyczaj gotuję kilka minut krócej niż podane na opakowaniu, osobiście wolą gdy makaron jest lekko twardawy (poza tym taki ma o wiele niższy indeks glikemiczny i jest zdrowszy!)
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową