ßßß

(2 porcje)MAKARON SPAGHETTI (zwykły lub pełnoziarnisty – ok 150g suchego)1 BAKŁAŻANPOMIDORY W PUSZCE (całe, najlepiej Pelati) / PASSATA POMIDOROWA (250ml)SUSZONE POMIDORY (6-7szt)CZOSNEK (1 duży ząbek)ŚWIEŻA BAZYLIA (1-2 łyżki posiekanej)SUSZONA BAZYLIAOLIWA Z OLIWEKOCET BALSAMICZNY (1-2 łyżki)PIEPRZDO PODANIA:SER PARMEZAN (lub inny twardy ser)Bakłażana kroimy w ok 1cm plastry, posypujemy mocno solą i odstawiamy na 10 minut, po czym dokładnie płuczemy, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i zapiekamy ok 15-20 minut w 190*, do zrumienienia. Studzimy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Do blendera wkładamy suszone pomidory, czosnek, bazylię, dodajemy ok 3 łyżki oliwy, całość rozdrabniamy kilkanaście sekund (masa ma pozostać grudkowata.) Masę przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pomidory/passatę, ocet balsamiczny i bakłażany, doprawiamy pieprzem i smażymy 4-5 minut. Makaron gotujemy al dente, nie przelewamy wodą! Jeszcze gorący łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową