ßßß

(2 porcje)MAKARON (Wasz ulubiony) (ok 150g suchego)1 MAŁA ZIELONA CUKINIA2 ZĄBKI CZOSNKUPOMIDORKI KOKTAJLOWE/ DAKTYLOWE (ok 10szt)SER PARMEZAN lub inny (ok 3-4 łyżki – do posypania)SUSZONE POMIDORY (przyprawa) (1 łyżeczka)SUSZONE OREGANO (1/2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEK extra vergineSÓL PIEPRZMakaron gotujemy al dente, odcedzamy nie przelewając wodą. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i smażymy ok 30 sekund, po czym zdejmujmujemy i odkładamy na talerzyk. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, smażymy 1-2 minuty z każdej strony (do zrumienienia), wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki i oregano. Gdy pomidory się podsmażą dodajemy makaron, odłożony wcześniej czosnek, suszone pomidory, 2-3 łyżki startego sera, doprawiamy solą i pieprzem i lekko mieszamy. Smażymy całość 1-2 minuty, wykładamy całość na talerze. Skrapiamy oliwą i posypujemy dodatkową łyżką sera. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami