Wykonanie


(2 porcje)
MAKARON (Wasz ulubiony) (ok 150g suchego)1 MAŁA ZIELONA
CUKINIA2 ZĄBKI
CZOSNKUPOMIDORKI KOKTAJLOWE/
DAKTYLOWE (ok 10szt)
SER PARMEZAN lub inny (ok 3-4 łyżki – do posypania)
SUSZONE POMIDORY (
przyprawa) (1 łyżeczka)
SUSZONE OREGANO (1/2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK extra vergine
SÓL PIEPRZMakaron gotujemy al dente, odcedzamy nie przelewając
wodą.
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, dodajemy
czosnek i smażymy ok 30 sekund, po czym zdejmujmujemy i odkładamy na talerzyk. Na
oliwę wrzucamy pokrojoną w cieniutkie plasterki
cukinię, smażymy 1-2 minuty z każdej strony (do zrumienienia), wrzucamy pokrojone na połówki
pomidorki i
oregano. Gdy
pomidory się podsmażą dodajemy
makaron, odłożony wcześniej
czosnek,
suszone pomidory, 2-3 łyżki
startego sera, doprawiamy
solą i
pieprzem i lekko mieszamy. Smażymy całość 1-2 minuty, wykładamy całość na talerze. Skrapiamy
oliwą i posypujemy dodatkową łyżką
sera. Gotowe!
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami