Wykonanie


Do spaghetti przynajmniej raz w życiu zabierał się chyba każdy. Dla wielu to klasyka tygodnia, danie popisowe itp. A jednak… to wcale nie jest taka prosta sztuka, żeby z
pomidorów i samych naturalnych składników zrobić sos gęsty, dobrze nie mdły i aromatyczny. Nie chodzi przecież o to, by robić
sos do spaghetti byle jaki, tylko najlepszy, nie?Na szczęście macie mnie, i ten przepis :)ok 400g MIELONEJ WOŁOWINY/ WIEPRZOWINY/
INDYKA3-4 plasterki
BOCZKU1 puszka dobrej jakości
POMIDORÓW3 ząbki
CZOSNKU1
CEBULA2-3 lyżki dobrej jakości
KONCENTRATU POMIDOROWEGO1 łyżeczka
CUKRU TRZCINOWEGO2 łyżeczki
SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka
SŁODKIEJ PAPRYKI1/2 szklanki
CZERWONEGO WINA (opcjonalnie)2-3 łyżki startego
PARMEZANUOLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO PODANIA:ULUBIONY
MAKARONTARTY
PARMEZANświeża posiekana
NATKA PIETRUSZKI/OREGANOnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy posiekaną w jak najdrobniejszą kosteczkę
cebulkę i
boczek. Smażymy kilka minut. Gdy
cebule się zeszkli a
boczek zrumieni i wytopi, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mięso mielone,
paprykę i
oregano. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż
mięso ładnie się zrumieni. Dodajemy
pomidory, koncentrat i
cukier, zmniejszamy lekko ogień i gotujemy całość kilkanaście minut by sos zgęstniał. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
parmezan i delikatnie mieszamy. Podajemy z
makaronem, przed podaniem posypujemy całość dodatkową ilością
sera i
ziół. Gotowe!

imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami