ßßß

Do spaghetti przynajmniej raz w życiu zabierał się chyba każdy. Dla wielu to klasyka tygodnia, danie popisowe itp. A jednak… to wcale nie jest taka prosta sztuka, żeby z pomidorów i samych naturalnych składników zrobić sos gęsty, dobrze nie mdły i aromatyczny. Nie chodzi przecież o to, by robić sos do spaghetti byle jaki, tylko najlepszy, nie?Na szczęście macie mnie, i ten przepis :)ok 400g MIELONEJ WOŁOWINY/ WIEPRZOWINY/ INDYKA3-4 plasterki BOCZKU1 puszka dobrej jakości POMIDORÓW3 ząbki CZOSNKU1 CEBULA2-3 lyżki dobrej jakości KONCENTRATU POMIDOROWEGO1 łyżeczka CUKRU TRZCINOWEGO2 łyżeczki SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka SŁODKIEJ PAPRYKI1/2 szklanki CZERWONEGO WINA (opcjonalnie)2-3 łyżki startego PARMEZANUOLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDO PODANIA:ULUBIONY MAKARONTARTY PARMEZANświeża posiekana NATKA PIETRUSZKI/OREGANOnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w jak najdrobniejszą kosteczkę cebulkę i boczek. Smażymy kilka minut. Gdy cebule się zeszkli a boczek zrumieni i wytopi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, paprykę i oregano. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż mięso ładnie się zrumieni. Dodajemy pomidory, koncentrat i cukier, zmniejszamy lekko ogień i gotujemy całość kilkanaście minut by sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy parmezan i delikatnie mieszamy. Podajemy z makaronem, przed podaniem posypujemy całość dodatkową ilością sera i ziół. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami