ßßß
Czy jesienią jest coś lepszego niż pachnąca, gęsta, superrozgrzewająca… zupa? Poniższa ma jeszcze wiele innych zalet – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i ekomoniczna! Składniki dostępne w każdym sklepie i tanie – cebula, czosnek, dużo pomidorów i… bułka. Może być taka z wczoraj, damy jej drugą szansę. Zamiast lądować w koszu, doskonale sprawdzi się w zagęszczaniu naszej zupy!2 puszki lub ok 800g dobrej jakości słodkich pomidorów4 łyżki koncentratu pomidorowego1 czerstwa bułka lub 2 kromki żytniego chleba4 ząbki czosnku1 duża cebula1 łyżeczka cukru trzcinowegogarść świeżej bazylii1-2 łyżeczki papryki w proszku1-2 szklanki bulionu, opcjonalnieoliwa z oliweksól i pieprzDODATKOWO:świeżo siekana bazyliaricotta lub jogurt grecki/ kwaśna śmietankaser parmezan lub cheddarświeżo mielony pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy 3-4 minuty regularnie mieszając.Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, cukier i pokruszone pieczywo. Całość smażymy aż pomidory się rozpadną, odstawiamy z ognia i lekko studzimy.Dodajemy bazylię i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy do niej bulion i podgrzewamy, doprawiając do smaku solą i pieprzemGorącą zupę przelewamy ją do miseczek. Podajemy z kleksem ricotty, startym serem i świeżo zieloną bazylią. Gotowe!
domowy sos pomidorowy do spaghetti, najlepszy!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami