ßßß Cookit - przepis na błyskawiczna zupa krem ze smażonych pomidorów, z ricottą i świeżą bazylią

błyskawiczna zupa krem ze smażonych pomidorów, z ricottą i świeżą bazylią

nazwa

Wykonanie

Czy jesienią jest coś lepszego niż pachnąca, gęsta, superrozgrzewająca… zupa? Poniższa ma jeszcze wiele innych zalet – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i ekomoniczna! Składniki dostępne w każdym sklepie i tanie – cebula, czosnek, dużo pomidorów i… bułka. Może być taka z wczoraj, damy jej drugą szansę. Zamiast lądować w koszu, doskonale sprawdzi się w zagęszczaniu naszej zupy!
2 puszki lub ok 800g dobrej jakości słodkich pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czerstwa bułka lub 2 kromki żytniego chleba
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
garść świeżej bazylii
1-2 łyżeczki papryki w proszku
1-2 szklanki bulionu, opcjonalnie
oliwa z oliwek
sól i pieprz
DODATKOWO:
świeżo siekana bazylia
ricotta lub jogurt grecki/ kwaśna śmietanka
ser parmezan lub cheddar
świeżo mielony pieprz
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażymy 3-4 minuty regularnie mieszając.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, cukier i pokruszone pieczywo. Całość smażymy aż pomidory się rozpadną, odstawiamy z ognia i lekko studzimy.
Dodajemy bazylię i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy do niej bulion i podgrzewamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem
Gorącą zupę przelewamy ją do miseczek. Podajemy z kleksem ricotty, startym serem i świeżo zieloną bazylią. Gotowe!
domowy sos pomidorowy do spaghetti, najlepszy!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
Źródło:http://thefoodtime.com/blyskawiczna-zupa-krem-ze-smazonych-pomidorow-z-ricotta-i-swieza-bazylia