Wykonanie

Czy jesienią jest coś lepszego niż pachnąca, gęsta, superrozgrzewająca… zupa? Poniższa ma jeszcze wiele innych zalet – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i ekomoniczna! Składniki dostępne w każdym sklepie i tanie –
cebula,
czosnek, dużo
pomidorów i…
bułka. Może być taka z wczoraj, damy jej drugą szansę. Zamiast lądować w koszu, doskonale sprawdzi się w zagęszczaniu naszej zupy!2 puszki lub ok 800g dobrej jakości słodkich
pomidorów4 łyżki
koncentratu pomidorowego1 czerstwa
bułka lub 2 kromki
żytniego chleba4 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 łyżeczka
cukru trzcinowegogarść świeżej
bazylii1-2 łyżeczki
papryki w proszku1-2 szklanki
bulionu, opcjonalnie
oliwa z oliweksól i
pieprzDODATKOWO:świeżo siekana
bazyliaricotta lub
jogurt grecki/ kwaśna
śmietankaser parmezan lub
cheddarświeżo mielony
pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z rozgrzaną
oliwą. Gdy
cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy. Smażymy 3-4 minuty regularnie mieszając.Dodajemy
pomidory z puszki, koncentrat,
cukier i pokruszone
pieczywo. Całość smażymy aż
pomidory się rozpadną, odstawiamy z ognia i lekko studzimy.Dodajemy
bazylię i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy do niej
bulion i podgrzewamy, doprawiając do smaku
solą i
pieprzemGorącą zupę przelewamy ją do miseczek. Podajemy z kleksem
ricotty,
startym serem i świeżo zieloną
bazylią. Gotowe!


domowy
sos pomidorowy do spaghetti, najlepszy!
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami