ßßß

(2 porcje)MAKARON (ok 200g) – dowolny, u mnie bavette, świetnie sprawdzi się spaghetti/tagliatelleSZYNKA SERRANO/prosciutto lub inna tego typu ( ok 4-5 plasterków, pokrojonych)DYNIA (400g)KOCENTRAT POMIDOROWY ( 3 czubate łyżki)SER RICOTTA lub np mozarella (150g)RUKOLA (garść)MLEKO (ok 1/2 szklanki)GAŁKA MUSZKATOŁOWA, PAPRYKA, IMBIR, ROZMARYN (po 1 łyżeczce)OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej posypujemy papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy do miękkości w 200*, ok 25 minut. Szynkę serrano smażymy na rozgrzanej patelni razem z rozmarynem, gdy się zrumieni odkładamy ją na osobny talerzyk. Na wciąż gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy upieczoną dynię, dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat, połowę mleka, delikatnie mieszamy. Po kilku minutach resztę mleka, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do reszty składników. (jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać do niego jeszcze kilka łyżek sosu z makaronu). Na koniec łączymy makaron z szynką serrano i rukolą i przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną ricottą, skrapiamy oliwą. Gotowe!
imbirowo-sezamowy kurczak z patelni
kremowa zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami
lekkie spaghetti z łososiem, cytryną i prażonymi migdałami
makaron z cukinią, miętą, ricottą i oliwą czosnkową