Wykonanie


(2 porcje)
MAKARON (ok 200g) – dowolny, u mnie bavette, świetnie sprawdzi się spaghetti/tagliatelle
SZYNKA SERRANO/prosciutto lub inna tego typu ( ok 4-5 plasterków, pokrojonych)
DYNIA (400g)
KOCENTRAT POMIDOROWY ( 3 czubate łyżki)
SER RICOTTA lub np
mozarella (150g)
RUKOLA (garść)
MLEKO (ok 1/2 szklanki)
GAŁKA MUSZKATOŁOWA,
PAPRYKA,
IMBIR,
ROZMARYN (po 1 łyżeczce)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej posypujemy
papryką i skrapiamy
oliwą. Pieczemy do miękkości w 200*, ok 25 minut.
Szynkę serrano smażymy na rozgrzanej patelni razem z
rozmarynem, gdy się zrumieni odkładamy ją na osobny talerzyk. Na wciąż gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki
oliwy, wrzucamy upieczoną
dynię, dodajemy
przyprawy i smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat, połowę
mleka, delikatnie mieszamy. Po kilku minutach resztę
mleka, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy al dente i dodajemy do reszty składników. (jeśli
sos jest zbyt gęsty, możemy dolać do niego jeszcze kilka łyżek sosu z
makaronu). Na koniec łączymy
makaron z
szynką serrano i
rukolą i przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną
ricottą, skrapiamy
oliwą. Gotowe!
imbirowo-
sezamowy kurczak z patelni

kremowa zapiekanka z
kurczakiem,
brokułami i
pieczarkami
lekkie spaghetti z
łososiem,
cytryną i prażonymi
migdałami
makaron z
cukinią,
miętą,
ricottą i
oliwą czosnkową