ßßß Cookit - przepis na makaron z sosem dyniowo-pomidorowym, serrano, serem ricotta i rukolą

makaron z sosem dyniowo-pomidorowym, serrano, serem ricotta i rukolą

nazwa

Wykonanie

2 porcje
MAKARON (ok 200g) – dowolny, u mnie bavette, świetnie sprawdzi się spaghetti/tagliatelle SZYNKA SERRANO/prosciutto lub inna tego typu ( ok 4-5 plasterków, pokrojonych)ok 400g DYNI KOCENTRAT POMIDOROWY ( 3 czubate łyżki)SER RICOTTA/lub np mozarella (150g)RUKOLA (garść)MLEKO (ok pół szklanki)GAŁKA MUSZKATOŁOWA (1 łyżeczka)PAPRYKA W PROSZKU (1 łyżeczka)IMBIR SUSZONY (1/2 łyżeczki)ROZMARYN (1 łyżeczka)OLIWA Z OLIWEK SÓL I PIEPRZ
Dynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej posypujemy papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy do miękkości w 200*, ok 25 minut. Szynkę serrano smażymy na rozgrzanej patelni razem z rozmarynem, gdy się zrumieni odkładamy ją na osobny talerzyk. Na wciąż gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy upieczoną dynię, dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat, połowę mleka, delikatnie mieszamy. Po kilku minutach resztę mleka, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do reszty składników. (jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać do niego jeszcze kilka łyżek sosu z makaronu). Na koniec łączymy makaron z szynką serrano i rukolą i przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną ricottą, skrapiamy oliwą. Gotowe!
.
Źródło:http://thefoodtime.com/makaron-z-sosem-dyniowo-pomidorowym-szynka-serrano-ricotta-i-rukola