Wykonanie
Ostra w smaku
rukola, słodka pieczona
papryka, słony
serek kozi i delikatna polędwiczka wieprzowa, wszystko zawinięte w
szynkę szwardzwaldzką – obiad idealny. Pracochłonny, ale zdecydowanie warto!

Składniki (na 2-3 osoby):1 duża polędwiczka wieprzowa4 średnie
papryki (najlepiej 4 czerwone, gdyż są najsłodsze, ale jeśli nie znajdziemy ładnych może być też inny kolor)ok 50 g
rukoli (kilka dużych garści)ok 100 g
serka koziego (może być kanapkowy do smarowania, albo w innej postaci)10 plasterków
szynki szwardzwaldzkiej – 100g (może być również
szynka parmeńska, ew.
boczek, ale nie zbyt tłusty)
Sól i
pieprzJako dodatek
makaron:200 g ulubionego
makaronu (ja użyłam linguini)ok 3 łyżki
oliwy z oliwekprzyprawy:
czosnek,
bazylia,
sól,
pieprzPrzygotowanie:Zacząć należy od upieczenia
papryk – pieczemy je w całości w temperaturze ok 200 stopni przez jakieś 40 minut – aż do czasu kiedy skórka z
papryk się przyrumieni. Po wyjęciu
papryk z piekarnika owijamy je szczelnie folią aluminiową i zostawiamy na chwilę. W
między czasie w polędwiczce należy zrobić kieszeń – rozciąć ją wzdłuż nie do końca, ale tak żeby dało się w nią dużo zawinąć. Z obu stron opruszyć ją
solą i
pieprzem. Wnętrze przeciętej
polędwiczki wysmarować
serkiem kozim oraz ułożyć
rukolę (mniej więcej połowę
rukoli, gdyż reszta będzie potrzebna do
makaronu i do przybrania).
Paprykę wyjmujemy z folii i obieramy ze skórki – powinna odchodzić bardzo łatwo. Kroimy
paprykę na części i mniej więcej 1,5
papryki wkładamy do
polędwiczki – reszta zostaje do
makaronu. Polędwiczkę należy dokładnie zawinąć (ściskając cały farsz w środku) i dokładnie owinąć
szynką. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około godziny – najpierw nalepiej pod przykryciem i poźniej na ostatnie 15 minut zdjąć przykrycie, aby
szynka się przyrumieniła i była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę należy zostawić na ok 5 minut zanim ją pokroimy – wtedy pozostanie nadal soczysta.Jako dodatek gotujemy
makaron, po ugotowaniu na patelni mieszamy go z
oliwą z oliwek,
przyprawami i resztą upieczonej
papryki oraz na sam koniec
rukolą – musi być dodana w ostatniej chwili przed podaniem.
Rukoli używamy również jako dekoracji dania.Smacznego!




