Wykonanie

Pyszne, letnie , obiadowe danie
makaronowe dla........ zabieganych / ostatnio to właśnie ja/.Można je przygotować w ciagu kilkunastu minut/ czas na gotowanie makaronu/.

Połączenie
makaronu z soczystym, słodkim
melonem i słoną ,
surowa szynką parmeńską tworzy ciekawą kompozycję
smakową.Bardzo lubię łaczyć
melona z
szynką parmeńską / zobacz/ i może właśnie dlatego zestawienie to odpowiada mi w róznych wariantach .

We wszystkich moich poprzednich przepisach użyłam
melona , który jest najsłodszą odmianą mało znanego u nas
melona o nazwie kantalupa. Nazwa ta zwiazana jest z włoską miejscowością Cantalupo /niedaleko Tivoli/.Jego soczysty ,
pomarańczowy miąższ jest doskonałym składnikiem deserów,
sorbetów, sałatek i róznego rodzaju przekąsek. Króluje na włoskich stołach całe lato.Składniki: /2 porcje/200 g
makaronu kokardki /motylki- farfalle/ok. 300 -400 g miąższu
melona80 g
surowej szynki parmeńskiej/w plasterkach/3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszkisól do gotowania
makaronupieprz do smaku
rukola /do dekoracji/Wykonanie:

-
Makaron ugotować al dente.-Z miąższu
melona wydrążyć łyżeczką /okrągłą/ kuleczki.-
Oliwę połączyć z posiekaną zieloną
pietruszką.-Plasterki
szynki pokroić w paseczki.-Ugotowany ,
makaron przecedzić i przełożyć do miski.-Lekko przestudzony połączyć z
pietruszkową oliwą.-Dodać paseczki
szynki, kuleczki
melona i posypać świeżo zmielonym
pieprzem.-Wymieszać i przełożyć na talerze.-Ozdobić świeżymi listkami
rukoli.